:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk / Bojko Borisov

clock

Novembar 10, 2020   21:39

0

162

EU pohvalila posvećenost zemalja Zapadnog Balkana

Evropska komisija pozdravila je posvećenost koju su na samitu u Sofiji pokazali lideri Zapadnog Balkana za dalje jačanje regionalne saradnje, kao načina napredovanja na njihovom evropskom putu.

Pozitivan odgovor zemalja regiona na Ekonomsko-investicioni plan, njegova posvećenost poboljšanom povezivanju i odobravanje ključnih inicijativa, kao što su uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta, pokretanje Zelene agende za Zapadni Balkan i dalja podrška integraciji Roma, pomoći će ubrzanju postpandemijskog oporavka podsticanjem održivog ekonomskog rasta, ističe se u saopštenju je Evropske komisije povodom samita u Sofiji.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je uoči samita da je Zapadni Balkan apsolutni prioritet Komisije od prvog dana i da je jasno da je budućnost tog regiona u Evropskoj uniji.

"Naš ekonomsko-investicioni plan, koji je nedavno usvojen, ubrzaće ekonomski razvoj Zapadnog Balkana i podstaći će njegovo približavanje Evropskoj uniji, podržaće sprovođenje temeljnih reformi i približiti region jedinstvenom tržištu EU, istakla je Lajenova.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsednik Evropske komisije Žosep Borelj naglasio je da mu je drago da vidi da lideri Zapadnog Balkana prihvataju vitalnu ulogu regionalne saradnje.

"To je važno za pomirenje i za ekonomski oporavak. Ne smemo zaboraviti da oporavak mora biti održiv i socijalno pravedan", istakao je Borelj, navodi se u saopštenju EU Info-centra.

Na sastanku u Sofiji lideri Zapadnog Balkana pozdravili su Ekonomsko-investicioni plan i obavezali se na sprovođenje reformi neophodnih za postizanje njegovih ambicioznih ciljeva.

Lideri na samitu pozdravili su i novi paket povezivanja za 2020. godinu sa šest projekata u oblastima održivog transporta i čiste energije, koje je EK predstavila u sklopu Okvira za investicije u Zapadni Balkan.

Taj paket je prvi korak ka primeni vodećih projekata Ekonomsko-investicionog plana, a istovremeno dovršava ispunjavanje obećanja EU iz 2015. godine o milijardu evra podrške povezivanju u regionu, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: RTS

Zapadni BalkanBerlinski procesSofijaBugarskaŽozep BoreljUrsula fod der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva