:

:

TV Most

clock

Mart 31, 2020   13:51

0

204

EU pokreće novu operaciju za zaustavljanje isporuka oružja Libiji

EU od srede pokreće misiju "Irini" čime se jačaju napori u primeni UN embraga na izvoz oružja Libiji.

Pokretanjem operacije "Irini", postojeća EU operacija na Sredozemlju "Sofia" trajno će prekinuti svoje aktivnosti.

Odlukom Saveta EU operacija "Irini" će kao svoj primarni zadatak imati zaustavljanje isporuke oružja ka Libiji što u Briselu vide kao ključni doprinos prekidu vatre u zemlji.

"U pitanju je važan doprinos EU u podršci političkom procesu koji treba da dovede do završetka konflikta u Libiji. Samo političko rešenje i poštovanje embarga na oruzje je način za rešavanje ove krize", kaže šef diplomatije EU Žosep Borel.

U Savetu EU dodaju da će se u okviru operacije "Irini" u nadgledanju sporovođenja UN odluke o enbargu na oružje koristiti vazdušna, pomorska i satelitska sredstva.

Navodi se da će misija moći da izvrši inspekciju plovila na otvorenom moru kraj obala Libije za koje se sumnja da nose oružje ili sličan materijal do i iz Libije.

Kao sekundarne zadatke, EU misija "Irini" će pratiti i prikupljati informacije o nezakonitom izvozu nafte i rafiniranih naftnih derivata iz Libije i raditi na izgradnji kapaciteta i obuci libijske obalske straže i mornarice u cilju prekida mreže krijumčarenja i trgovine ljudima odnosno nelegalnom migracijom.

Početni mandat opreracije "Irini" traje do 31. marta 2021. godine, a misija će biti pod kontrolom država članica EU, navode u Savetu EU.

Izvor: Танјуг

EULibijaoružje
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva