:

:

TV Most

Foto: T a n j u g / A.Gugić

clock

Mart 22, 2023   20:13

0

86

EU poziva na globalnu akciju povodom Svetskog dana voda

Povodom  Svetskog dana voda i Konferencije o vodama UN-a,  visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesara Virginijus Sinkevičijus  pozvali su na globalnu akciju o vodama u cilju zaštite globalnih izvora i snabdevanja vodom.

,,Ovo nije samo posebno kritičan izazov za 40 odsto svetske populacije koja živi u pogođenim područjima, već je od vitalnog značaja za sve nas. Prošle godine je bila najveća suša u poslednjih 500 godina i očekuje se da će se ovaj trend nastaviti. Dve milijarde ljudi u svetu nema pristup bezbednoj vodi, dok skoro polovina svetske populacije, 3,6 milijardi ljudi, nema bezbedne sanitarne uslove. Pristup bezbednoj vodi za piće je osnovno ljudsko pravo. EU nastavlja da podržava univerzalni pristup vodi, sanitarnim i higijenskim uslugama kroz svoju razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć”, izjavili su oni.

EU je stavila na raspolaganje više od 1,1 milijarde evra za prekograničnu vodnu saradnju radeći na poboljšanju upravljanja, znanja i investicija sa preko 47 zemalja, u 18 velikih prekograničnih vodnih basena.

Borelj i Sinkevičijus smatraju da je nedostatak vode takođe “pokretač geopolitičke nestabilnosti i da izaziva sukobe, a održivo upravljanje vodnim resursima i prekogranična saradnja su moćna sredstva za prevenciju sukoba, što je dokazano radom i iskustvom EU u ovoj oblasti”.

Dvoje zvaničnika se zalažu za rad sa partnerima protiv starih i novih zagađivača koji utiču na kvalitet površinskih i podzemnih voda. 

,,Kao deo Evropskog zelenog dogovora, zagađenje se sada rešava na izvoru i kroz ambiciozne klimatske politike radimo na ograničavanju pojave i uticaja suša. Moramo više ceniti vodu i upravljati njome na integrisan način, preko granica. Prekinuti ciklus vode treba popraviti povećanjem prirodnog kapaciteta ekosistema za zadržavanje vode: negovanjem našeg zemljišta, povećanjem šuma, očuvanjem i obnavljanjem močvara”, izjavili su Borelj i Sinkevičijus.

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g / A.Gugić

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva