:

:

TV Most

clock

Februar 13, 2023   11:57

0

134

EU sprema 10. paket sankcija protiv Rusije

Evropska unija se sprema da 24. februara, na godišnjicu ruskog napada na Ukrajinu, uvede novi 10. paket sankcija protiv Rusije. 

Prema najavama, radi se o paketu koji će da se fokusira na tehnologiju koju bi ruska vojska mogla da koristi i na načine kako da se smanji zaobilaženje sankcija.

Kako danas piše evropski portal Politiko, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je ovog vikenda razgovarala sa ambasadorima EU o planovima Komisije za 10. sankcije protiv Rusije. 

Ambasadori će se sastati da razgovaraju na ovu temu u sredu 15. februara.

Nove finansijske sankcije treba da budu uvedene protiv četiri ruskih banki, uključujući najveću rusku privatnu Alfa banku. Zatim zabrana ruskim državljanima da rade u odborima kompanija za kritičnu infrastrukturu u EU, kao što su električne mreže ili dobavljači gasa.

Sprema se i nova lista od oko 130 subjekata i ljudi, koje su predložile Poljska, baltičke zemlje, Nemačka i Francuska. 

To uključuje ruska vojna lica, zvaničnike koje je Rusija postavila na okupirane teritorije u Ukrajini, novinare koji rade za ruske državne medije i propagandu kao što je Raša Tudej, kao i kompanije i pojedince u drugim zemljama koji su povezani sa ruskim ratom ili Vagner grupom, kao što je Iran koji je optužen za prodaju dronova ruskoj vojsci.

Na dnevnom redu su i trgovinske zabrane na uvoz u EU ruskih guma i asfalta i na izvoz robe iz EU u Rusiju uključujući kamione, druga teška vozila, građevinske mašine, pumpe i druge mašine koje se koriste u građevinskom sektoru. 

Paket uključuje i dodatne zabrane izvoza elektronskih komponenti koje bi Rusija mogla da koristi za proizvodnju oružja, najavljuje Politiko i navodi da Brisel planira i da uvrsti na listu brodarsku kompaniju sa sedištem u Dubaiju, za koju se sumnja da je pomogla Rusiji da zaobiđe sankcije za izvoz nafte.

Ovo je najavila fon der Lajen 9. februara, za vreme posete ukrajinskog predsednika Zelenskog, kada je izjavila da će prvo biti uvedene sankcije protiv političkih i vojnih lidera. 

“Na meti su nam i Putinovi propagandisti. Jer njihove laži truju javni prostor u Rusiji i inostranstvu”, rekla je ona.

Fon der Lajen je dodala da će paket uključivati dodatne zabrane izvoza u vrednosti većoj od 10 milijardi evra. 

Ona je podsetila međunarodna zajednica naporno radi na tome da pravda bude zadovoljena. 

“Važna su tri koraka. Prvi je da prikupljamo i čuvamo dokaze o počinjenim zločinima. To smo već počeli da radimo.  Drugi korak je da tužioci rade zajedno. Za to postavljamo centar u Hagu. A sledeći korak je formiranje tribunala. U toku diskusije o tačnoj strukturi”, poručila je predsednica EK.

Uverila je Zelenskog da EU ima političku volju da počinioce pozove na odgovornost, uključujući i za zločin agresije. 

Izvor: T a n j u g

EURusijasankcijeUrsula fon der Lajen
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva