:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2021   15:12

0

154

EU ukida listu bezbednih zemalja, prioritet vakcinisanima

Evropska komisija ažurirala je pravila za neesencijalna putovanja u EU iz trećih zemalja, uključujući i Srbiju, a prioritet je dat vakcinisnim putnicima.

Današnjim predlogom Komisije države članice su pozvane da prihvate i vakcine koje je odobrila SZO, osim onih koje su u upotrebi u EU, ali uz njih će biti neophodan i dokaz o negativnom PCR testu.

”Države članice trebalo bi da nastave da primaju putnike zaštićene vakcinama koje je odobrila EU. Od 10. januara 2022. države članice trebalo bi da se otvore i za sve koji su vakcinisani vakcinama sa spiska SZO za hitne slučajeve. Istovremeno u EU bi trebalo da mogu da putuju i oni koji su se oporavili od Kovid-19 180 dana pre putovanja ili imaju EU digitalni KOVID sertifikat ili sertifikat koji se smatra ekvivalentnim”, navode u Briselu.

Buduća pravila za putnike iz Srbije uključuju i vremensko ograničenje od 9 meseci u kojem se prihvataju potvrde o vakcinaciji nakon primarne vakcinacije, a ažuriranje će takođe uključiti prihvatanje potvrda o vakcinaciji izdatih nakon dodatne (buster) doze.

Revidirana pravila pojašnjavaju da bi deca između 6 i 17 godina trebalo da mogu da putuju u EU sa negativnim PCR testom urađenim pre polaska čak i ako nisu vakcinisana, dok test i vakcinacija nisu potrebni za decu mlađu od 6 godina.

S obzirom na sve veći broj vakcinacija širom sveta, Komisija predlaže da se od 1. marta sledeće godine ukine lista zemalja iz kojih su dozvoljeni svi putnici bez obzira na status vakcinacije.

Za period do 1. marta, EK predlaže da se izmene neka ograničenja za uključivanje zemalja na listu tako što će se sa trenutnih 74 na 100 prag novozaraženih povećati na 100.000 stanovnika, a nedeljne stope testiranja sa 300 na 600 ljudi takođe će se povećati na 100 hiljada stanovnika.

”U svetlu napretka u kampanjama vakcinacije širom sveta, Komisija predlaže pojednostavljen pristup od 1. marta 2022. koji u potpunosti zavisi od statusa putnika, a ne od zemlje polaska. Države članice treba da dozvole ulazak vakcinisanima, oporavljenima ili osobama na esencijanim putovanjima, a treba ukinuti spisak zemalja u dovoljno dobroj epidemiološkoj situaciji iz kojih bi trebalo da budu moguća sva putovanja”, navodi se u predlogu Komisije.

Izvor: Танјуг

EUputovanjavakcinacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva