:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Januar 28, 2022   14:49

0

55

EU uložila 250 miliona evra u medije i civino društvo na Zapadnom Balkanu

EU je u prethodnom periodu za civilno društvo i medijski pluralizam na Zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju, izdvojila 250 miliona evra, kaže portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero.

Pisonero nije komentarisala konstataciju nezavisne novinarke Katarine Fiore o ”pristrasnosti medijske scene u Srbiji pred predstojeće izbore”, već je navela očekivanja Evropske komisije da će izbori u Srbiji biti ”slobodni, fer i da će svi na njima učestvovati”.

”Delegacija Evropskog parlamenta je upravo u Beogradu i mi podržavamo njihov rad na jačanju poveranja u sledeće izborne procese u zemlji. Važno da Srbija nastavi da primenjuje preporuke izborne posmatračke OEBS misije i isprati preporuke misije Evropskog parlamenta”, rekla je Pisonero.

Na pitanje o radu Komisije sa nezavisnim medijima u Srbiji, Ana Pisnero podseća da je medijie i civino društvo u regionu Komisija podržala sa 250 miliona evra.

”Medijski pluralizam je fundamentalan za demokratsko društvo i ključan za dobro informisanje i odlučivanje građana. Očekuje da će na tome dalje da se radi ne samo na Zapadnom Balkanu već i šire”, poručila je Pisonero.

Tokom jučeršnje konfrencije za medije u Evropskoj komisiji, ista novinarka je konstatovala da Srbija ima ”destabilirajuću ulogu u regionu”, između ostalog i zbog navoda Evropskog parlamenta o ”velikim izdvajanjima za vojsku” .

Na to joj je iz Evropske komisije odgovoreno da je uskalađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom u porastu i da se očekuje da zemlja konkretnim akcijama nastavi u tom pravcu.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva