:

:

TV Most

clock

Jun 28, 2021   19:15

0

31

EU uplatila prva bespovratna sredstva iz fonda za oporavak

Evropska unija je uplatila danas prvih 800 miliona evra iz svog ogromnog fonda za privredni oporavak od kovida-19, u vidu bespovratnih sredstava za otvaranje novih radnih mesta i podršku preduzećima u ekonomijama koje je pandemija devastirala.

Evropska komisija je saopštila da je iz fonda za oporavak isplatila prva gotovinska sredstva u iznosu od 800 miliona evra za 16 zemalja EU, među kojima su Francuska, Nemačka, Danska, Estonija i Češka, javlja Rojters.

„Veoma sam srećan što smo uspeli da krenemo sa distribucijom sredstava iz fonda EU Naredna Generacija, kao što je planirano", naveo je u saopštenju evropski komesar za budžet Johanes Han.

Zemlje 27-članog bloka EU čekaju u redu da dobiju novac iz fonda vrednog 800 milijardi evra (954,32 milijarde dolara) kroz grantove i zajmove, koji se finansira zaduživanjem Evropske komisije na međunarodnom tržištu duga u ime država članica.

Tim sredstvima će se finansirati 41 nacionalnih i regionalnih programa namenjenih premošćavanju jaza između mera za hitno reagovanje i dugoročne investicije, kroz politike za jačanje zdravstvenih sistema, otvaranje radnih mesta ili pružanje investicione podrške preduzećima.

Biće podržani i projekti usmereni na smanjenje razlika u ekonomskoj snazi različitih regiona, koji su u žargonu EU poznati kao „koheziono finansiranje“.

Da bi se kvalifikovale za dobijanje novca za oporavak, svaka država članica EU morala je da precizno definiše kako će potrošiti svoj deo, pri čemu je najmanje 37 posto moralo da se predvidi za borbu protiv klimatskih promena, a najmanje 20 procenata za prilagođavanje ekonomija digitalnoj eri.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva

the unique purchase benefit is probably the features of best replica rolex.

fake uhren for sale success will be incredible.

where to find good sex dolls?