:

:

TV Most

clock

Maj 20, 2020   16:08

0

178

EU usvojila odluku o zajmovima za zemlje Zapadnog Balkana bez Srbije

Savet EU usvojio je odluku o pružanju makrofinansijske pomoći do tri milijarde evra za ukupno 10 partnera sa Zapadnog Balkana i iz susedstva, u cilju prevazilaženja ekonomskih posledica pandemije COVID-19.

Iz EU kažu da se radi o finansijskoj pomoći u obliku "zajmova pod povoljnim uslovima" uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda. Srbija je jedina zemlja iz regiona koja nije tražila ovakvu vrstu pozajmice zbog, kako se navodi, nepostojanja značajnijih poremećaja u platno-bilansnom sistemu zemlje.

Paketom su obuhvaćene Albanija (80 miliona evra), BiH (250 miliona), Crna Gora ( 60 miliona), Gruzija (150 miliona), Jordan (200 miliona), Kosovo (100 miliona), Moldavija (100 miliona), Severna Makedonija (160 miliona), Tunis (600 miliona) i Ukrajina (1,2 milijarde evra).

U Savetu EU navode da će ova pomoć poslužiti državama za pokrivanje neposrednih potreba za finansiranjem, koje su se povećale zbog izbijanja epidemije COVID-19 i da će im biti dostupna u narednih 12 meseci.

“Ta sredstva doprineće jačanju makroekonomske stabilnosti i stvoriće prostor za usmeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posledica pandemije”, kažu u Savetu EU.

Izvor: Танјуг

EUZapadni BalkanSrbijakoronaviruszajam
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva