:

:

TV Most

clock

Maj 13, 2020   8:57

0

222

EU vratila Teslu u Hrvatsku

Nikola Tesla je vraćen na stranice "ugla za učenje" zvaničnog sajta Evropske unije. Sada kao naučnik koji je rođen u Smiljanu, mestu koje se nalazi u današnjoj Hrvatskoj.

Nakon što je sa zvanične prezentacije Evropske unije izbačen sporni deo u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla "čuveni hrvatski naučnik", Tesla je vraćen na stranice "ugla za učenje". Međutim, sada je sporna odrednica izmenjena.

"Nikola Tesla, rođen u Smiljanu (današnja Hrvatska) bio je među prvima koji su otkrili rendgentske snimke", stoji u interaktivnoj igri na zvaničnoj prezentaciji EU.

U "uglu za učenje" na sajtu EU nigde se ne spominje neupitni srpski identitet Nikole Tesle.

Nakon što se saznalo da se na sajtu EU bilo navedeno da je Nikola Tesla "čuveni hrvatski naučnik", reagovali su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo kulture i informisanja.

Sa sajta EU, dela u kome deca mogu da saznaju zanimljivosti o članicama Unije, u odeljku Hrvatska, bio je izbačen sporni deo u kome je bilo navedeno da je Nikola Tesla "hrvatski naučnik".

Inače, Nikola Tesla rođen je u Austrijskoj carevini (kasnije Austrougarskoj), u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali nikada nije živeo u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik, a obično se o Tesli govori kao Amerikancu srpskog porekla, budući da je veći deo života proveo u SAD i da je umro u Njujorku kao američki državljanin.

Izvor: RTS

TeslaEUHrvatska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva