:

:

TV Most

clock

Mart 26, 2020   18:48

0

35

EU za organizaciju video donatorske konferencije

Predsednici Evropske komisije Ursula fon der Lajen i Evropskog saveta Šarl Mišel tokom razgovora sa liderima G20 naglasili su potrebu za hitnim, masivnim i koordinisanim globalnim odgovorom na krizu izazvanu Kovidom 19.

 

Tokom vanredne konfrencije održane putem video poziva lideri najvećih svetskih ekonomija obećali su da će se ujedinjeno i prioritetno boriti za rešavanja zdravstvenog, društvenog i ekonomskog uticaja pandemije.
U saopštenu predsednika Evropske komisiije i Evropskog saveta, izadatom nakon razgovora sa liderima G20, izražava se zahvalnost na međunarodnoj solidarnosti ukazanoj Evropi koja se trenutno nalazi u ”epicentru globalne krize”.
Naglašava se da upravo G20 ima ključnu ulogu u koordinaciji globalnog odgovora na Kovid 19.
”Predsednici su insistirali da zemlje G20 treba da koordiniraju svoje makroekonomske politike, mobilišući sve raspoložive instrumente za ublažavanje ekonomske krize, podršku radnicima i kompanijama koje su najviše pogođene”, navodi se u saopštenju .
Dodaje se da je EU pozvala članice G20 da pomognu jedna drugoj i u repatrijaciji državljana koji se nalaze u inostranstvu i koji se žele vratiti kući.
”Evropska unija zahvalila je Predsedništvu G20 na fokusu na globalnoj koordinaciji usmerenoj na unapređivanje kolektivne pripremljenosti za pandemiju i pozdravila činjenicu da je G20 tražila od Svetske zdravstvene organizacije da brzo izađu sa globalnom inicijativom za spremnost i odgovor na pandemiju”, stoji u saopštenju predsednice fon der Lajen i predsednika Mišela.
Zaklljučuje se da je Evropa spremna da organizuje internet donatorsku konferenciju u cilju skupljanja sredstva za razvoj i implementaciju vakcine protiv Kovid 19.

 

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva