:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2015   12:05

0

139

EU: Smiriti situaciju oko Trepče

"Različite opcije da se izbegne likvidacija Trepče postoje", preneli su s tim u vezi agenciji Beta u Briselu zvaničnici bliski evropskom komesaru za proširivanje Johanesu Hanu i visokoj evropskoj predstavnici Federiki Mogerini.

Zamoljeni da kažu da li dijalog između Beograda i Prištine može doživeti težak udarac pokušajem vlasti u Prištini da preuzmu vlasništvo nad Trepčom čiji je većinski vlasnik država Srbija, kao što su na to upozorile vlasti u Beogradu, zvaničnici u Briselu su istakli da se "u Evropskoj komisiji pitanje Trepče pomno prati".

"Važno je da se izbegne svako dalje zaoštravanje i smiri situacija", naglasili su izvori u Evropskoj komisiji i podvukli da "različite opcije da se izbegne likvidacija postoje".

"Dobro je", dodali su ti izvori, "što novi zakon, juče usvojen u Skupštini u Prištini, daje vremena da se krene u rešavanje tog pitanja".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija spremna za dijalog o Kombinatu Trepča i da će se u okviru pregovora između Beograda i Prištine u Briselu razgovarati o tome, dok je vicepremijer i šef diplomatije Kosova Hašim Tači rekao da Priština neće o tome pregovarati s Beogradom jer je, kako je naveo, "Trepča bogatstvo Kosova".

Vučić i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić su izjavili da je Priština želela da završi privatizaciju Trepče pre no što se taj problem i pitanja privatizacije srpske imovine na Kosovu otvore u dijalogu u Briselu.

Vučić je istakao da je o Trepči bilo razgovora i s predstavnicima "Petorke" - pet najuticajnijih zemalja Zapada.

Najveći akcionar kombinata Trepča je Fond za razvoj Republike Srbije sa 55,14 odsto kapitala, a udeo u vlasnistvu tog kombinata imaju i kompanija "Generaleksport" iz Beograda sa 6,86 odsto, "Jugobanka" iz Kosovske Mitrovice sa 2,34 odsto, "Progres" iz Beograda sa 1,97 odsto, "Dunav banka" iz Zvečana sa 1,92 odsto, Elektroprivreda Srbije sa 1,67 odsto, "14. oktobar" Kruševac sa 0,15 odsto.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva