:

:

TV Most

Foto: sr.wikipedia.org

clock

Jun 18, 2015   12:05

0

133

EU nepotpuna bez zapadnog Balkana

"Evropa će biti potpuna tek kada sve zemlje zapadnog Balkana i Albanija budu članice EU“, podvukao je on na panelu "Srbija na evropskom putu“ u okviru konferencije „Bečki ekonomski razgovori“ Bečkog ekonomskog foruma (VEF).

Bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Volfgang Petrič ocenio je da je Srbija danas glavni faktor stabilnosti i predvidivosti u regionu.

Takođe je ukazao, pored sprovođenja neophodnih reformi, na značaj Briselskog dijaloga na putu ka EU, dodajući da bi dogovor sa Prištinom značajno doprineo ubrzanje puta u Uniju.

Petrič je istakao da Poglavlje 35 zahteva normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, na čemu se radi i što će ostati tema.

Srbija je napravila veliki napredak u mnogim poljima u proteklom periodu, konstatovao je on, navodeći da su preduzete brojne mere, kako po pitanju Kosova, tako i privrede.

Istorijsko približavanje Beograda i Prištine je nepovratno, podvukao je nekadašnji izaslanik EU za Kosovo i naglasio da je bitno naći rešenje za pitanje granica u regionu.

Kada je reč o Berlinskom procesu i samitu u Beču krajem avgusta on je ukazao da su Srbija i Albanija preduzele važne korake kako bi predstvaile zajedničke projekte od regionalnog značaja.

Bečki samit, prema njegovim rečima, doprineće da region napreduje brže ka EU.

Bivši ministar za međunarodne ekonomske odnose Milan Parivodić ukazao je da je srpska vlada pokrenula diplomatsku ofanzivu koja je doprinela promeni međunarodnog položaja Srbije.

On je naglasio da je premijer posetio sve najvažnije glavne gradove Evrope, ali i SAD, te da su u Beogradu boravili visoki međunarodni zvaničnici, posebno podvukavši posetu kineskog premijera.

„Ne postoji ambivalentnost Srbije po pitanju članstva u EU“, podvukao je Parivodić dodajući da je ključni prodor na tom putu napravljen Briselskim sporazumom koji je, kako je naglasio, čini se specijalan uslov pridruživanja.

Srbija je, prema njegovim rečima, spremna i odlučna da otvori poglavlja sa EU i trenutno postoji frustracija što do toga još nije došlo, jer je prisutan osećaj primene principa „štapa i šargarepe“.

On je rekao da su velika očekivanja u Srbiji da se poglavlja otvore do kraja ove godine, te dodao da se za to očigledno snažno zalaže ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc.

Srpska vlada, ukazao je Parivodić, pravi ogromne napore u ispunjavanju svojih obaveza, uključujcuhi dijalog sa Kosovom i saradnje sa regionom.

Parivodić je ocenio da je politika diversifikacije energetskog snabdevanja naišla na odlično prihvatanje na zapadu, a predstavlja jasnu promenu dosadašnje energetske politike.

Takođe je konstatovao da je vlada sprovela značajnu fiskalnu konsolidaciju, uz bolne mere, koje su dale rezultate u prvih šest meseci. S tim u vezi je naglasio da je, za razliku od ranijih godina, privreda u žiži interesovanja Srbije, što je radikalna promena.

Dalje je pozdravio vladinu politiku prodaje Telekoma, prema kojoj nije bitna najbolja cena, već dobijanje najboljeg partnera.

Sekretar za međuregionalnu saradnju u vojvođanskoj vladi Branislav Bugarski podvukao je da budućost Srbije zavisi od budućnosti EU. „Ta evropska budućnost veoma će se brzo odraziti na stanje u regionu“, objasnio je on.

Cilj svih je da se živi zajedno u miru, usmereni ka blagostanju, naglasio je Bugarski, dodajući da je Vojvodina po tome, ali i po broju manjina Evropa u malom.

Na panelu su svoja iskustva u poslovanju u Srbiji predstavili privrednici.

Tomas Haneder iz „TPA Horvat“ kazao je da njegova kompanija ima odlično iskustvo, i da mu se čini da Srbija treba da poradi na poboljšanju lošijeg imidža u poslovnom svetu koji nepravedno ima.

On je pohvalio usvajanje novog zakona o radu, građevinarstvu i drugim merama preduzetih u cilju poboljšanja poslovnog okruženja.

Vlasnik nemačke kompanije „Vestner“ Simon Vestner rekao je da je odluka o otvaranju poslova na Balkanu pala na Srbiju jer se uklapa dobro u oblast modernizacije i popravljanja liftova, a i zbog dobrog poslovnog okruženja.

Direktor kompanije „KoCoS“ Željko Bobar, inače vršilac dužnosti Kluba srpskih privrednika u Austriji, ukazao je da u Austriji postoji veliki broj srpskih biznismena.

On je, navodeći da je njegova firma dobar primer saradnje, rekao da bi preduzetnici zainteresovani za investicije u Srbiji mogli da se konsultuju sa srpskim preduzetnicima u Austriji.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva