:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Oktobar 22, 2021   21:30

0

140

EUFOR: Imamo pravo na posmatranje vežbi

Vežbu policije i žandarmerije Republike Srpske na Jahorini danas je nenajavljeno kontrolisao EUFOR, a tim povodom iz EUFOR-a su naveli da imaju pravo na posmatranje te da njihovo prisustvo nije moglo stvoriti nikakve prepreke.

 

Ministar policije Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da smatra da je trebalo da budu obavešteni da će EUFOR pratiti vežbu na taj način.

"Trebalo je da nam to najave. Mi zbog toga nismo digli drugi helikopter, već samo jedan, da bismo izbegli eventualne neugodnosti ili incident", kazao je Lukač novinarima na Jahorini, preneli su mediji u BiH.

"EUFOR prati sve aktivnosti ili lokacije u BiH kako bi bili svesni situacije te kako bi obezbedili sigurno i zaštićeno okruženje, a sve u skladu sa našim mandatom. Nema razlike da li je vežba bila unutar RS ili negde drugde u BiH", rekli su iz EUFOR-a.

Naveli su i da su imali i posmatrača na terenu, međutim da su ocenili da to nije dovoljno, preneo je Kliks.ba.

"Smatralo se da je ovo nedovoljno da se vidi puni obim vežbe, pa je avijacija EUFOR-a takođe imala zadatak da prati vežbu", rečeno je.

"Vazdušni prostor u zonama vežbi RS je klase “G” što je nekontrolisani vazdušni prostor. Stoga prisustvo EUFOR-ovih aviona nije sprečilo drugi avion RS da poleti i primeni pravilo ‘kad uočiš izbegavaš’", rekao je portparol EUFOR-a Ejn Marfi.

Dodaje da vežba nije snimana, nego samo praćena što, ističe, nije pogrešno jer "EUFOR ima potpunu i neometanu slobodu kretanja kopnom, vazduhom i vodom širom BiH".

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva