:

:

TV Most

clock

Avgust 30, 2022   15:15

0

131

EULEKS: Posvećeni smo rasvetljavanju sudbine nestalih lica

"Na Međunarodni dan žrtava prisilnih nestanaka, Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) stoji uz porodice 1621 nestalog lica sa Kosova, koji su žrtve ovog gnusnog zločina i imaju pravo da znaju istinu o sudbini svojih najmilijih", saopštio je Euleks povodom Međunarodnog dana nestalih.

Od početka svog mandata do danas, EULEX neumorno radi na lociranju i vraćanju posmrtnih ostataka nestalih lica njihovim porodicama, da bi mogli biti sahranjeni s poštovanjem i dostojanstvom.

Rasvetljavanje sudbine nestalih lica je stalna obaveza; od 2009. godine Misija je sprovela ukupno 692 terenske operacije u cilju lociranja nestalih lica, uključujući 188 ekshumacija. Identifikovani su ostaci 480 lica, uključujući 332 nestala lica. Od avgusta 2021. do avgusta 2022. godine, stručnjaci EULEX-a učestvovali su u 21 operaciji na terenu, uključujući devet ekshumacija. To je rezultiralo identifikacijom troje nestalih lica. Trenutno eksperti EULEX-a takođe rade zajedno sa kosovskim vlastima na pregledu svih ljudskih ostataka koji se čuvaju u prištinskoj mrtvačnici, kao i povezanih dosijea predmeta.

Da bi otežali potragu za nestalim ljudima i sakrili dokaze o ovim zločinima, počinioci su skrivali tela u malim, tajnim grobnicama, ili čak na grobljima. Pregled broja tela ekshumiranih na pet groblja dostupan je u nastavku:

Groblje

Broj ekshumiranih tela

Muslimansko groblje u Severnoj Mitrovici

89

Pravoslavno groblje na Dragodanu (Priština)

81

Prizrensko groblje

77

Groblje u Širokom

59

Muslimansko groblje na Dragodanu (Priština)

49

Nakon rata na Kosovu, međunarodni i domaći forenzičari pronašli su značajan broj nestalih lica na sledećim lokacijama na Kosovu i u Srbiji:

Lokacija

Broj ekshumiranih tela

Brekovac

121

Staro Čikatovo

112

Rakoš 

97

Ćirez 

96

Gornja Sudimlja

93

Koriša   

72

Donji Suvi Do                    

70

Staro Čikatovo 1               

68

Makovac                             

63

Suvi Do

61

Velika Kruša       

58

Rudnica                               

54

Suva Reka

54

Staro Čikatovo 2                               

50

Kiževak

7

"EULEX je posvećen da nastavi da daje svoj suštinski doprinos u potrazi za licima nestalim tokom i nakon rata na Kosovu. Eksperti EULEX-a nastavljaju da rade zajedno sa lokalnim kolegama u Institutu za sudsku medicinu na utvrđivanju sudbine nestalih lica, pružajući ekspertizu i savete u identifikaciji potencijalnih tajnih grobnica i ekshumaciji i identifikaciji žrtava", navodi se u saopšrenju.

Izvor: TV Most, saopštenje; Foto: N1

KiMEuleksMeđunarodni dan nestalih
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva