:

:

TV Most

Foto: EULEKS

clock

Novembar 09, 2022   10:27

0

295

EULEKS potvrdio: Stigla 23 karabinjera kao podrška za 105 poljskih policajaca

Vest o prispeću 23 italijanska karabinjera na Kosovo o čemu je najpre govorio visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj ,danas je potvrdila i MIsija EU za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS).

 

”(RSPJ) koja se sastoji od 23 žandarma italijanskih karabinijera i članica Evropskih žandarmerijskih snaga (EUROGENDFOR), privremeno je raspoređena na Kosovu 8. novembra, kao pojačanje Specijalizovanoj policijskoj jedinici (SPJ) koja već postoji u okviru Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS). RSPJ je raspoređena na Kosovo kao odgovor na potrebu Misije da ima dodatne snage na terenu i pruži bolju podršku našim kosovskim kolegama, ako se to zatraži i ako bude potrebno” navedeno je u saopštenju ove misije.

U saopštenju se navodi da redovnu SPJ EULEKS-a čini 105 poljskih policajaca koji su stacionirani u Mitrovici, i da je to druga bezbednosna instanca na Kosovu. Mehanizam održavanja bezbednosti na Kosovu je troslojan. Prva instanca za bezbednosni odgovor je Kosovska policija, EULEKS je druga, a NATO/KFOR treća, podsećaju iz ove misije.

“Novoraspoređena RSPJ trenutno se sastoji od 23 žandarma italijanskih karabinijera i nalazi se u EULEKS-ovoj bazi za podršku u Kosovu Polju. RSPJ je pod komandom EULEKS-a i podržaće Misiju u ispunjavanju njenih zadataka, druge instance za bezbednost na Kosovu, ako bude potrebno. Bezbednost žena, muškaraca, devojčica i dečaka iz svih zajednica na Kosovu glavni je prioritet EULEKS-a, a raspoređivanje Rezervne specijalizovane policijske jedinice pokazuje odlučnost EULEKS-a da nastavi da podržava stabilnost Kosova i doprinosi bezbednosti njegovog stanovništva” stoji u saopštenju.

Na kraju se navodi da je ovo drugi put da se RSPJ raspoređuje na Kosovu. U martu 2022. godine EULEKS je privremeno ojačao svoju SPJ Rezervnom jedinicom od 70 žandarma iz Portugala i Francuske. Žandarmi su napustili Kosovo 18. jula.

Izvor: Radio Mitrovica sever

EULEKSitalijanski karabinjeriKosovo
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva