:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2021   19:46

0

130

Euleks: Simonsove nepotkrepljene neistine i lIčna mišljenja

Euleks je odbacio tvrdnje koje je danas, u Prištini, izneo bivši sudija te misije EU na Kosovu, Malkolm Simons, ocenivši ih kao "skup loše zamišljenih i nepotkrepljenih nagađanja, neistina i ličnih mišljenja".

 

"Znajući da ne može biti tužen za klevetu, pošto je izjava Simonsa pokrivena imunitetom parlamentarne privilegije, on je učestvovao u namernoj kampanji dezinformacija koje se odnose na prekršaje koji su se navodno dogodili dok je radio za EULEKS i koje imaju za cilj da služe konkretnim skrivenim motivima i interesima", ističe se u saopštenju misije.

Euleks dodaje da Simonsove izjave vidi kao još jedan pokušaj diskreditacije Misije od strane zainteresovanih za podrivanje vladavine prava na Kosovu i u samoj EU.

"Ovo je takođe odraz Simonsovog nezadovoljstva ishodom triju istraga koje su protiv njega vodile vlasti EU u Briselu, i podnele ih za dalje postupanje organima u Ujedinjenom Kraljevstvu, nadležnim za njegovo upućivanje na dužnost", navodi se u saopštenju i dodaje:

"Čini se da je Simons takođe nezadovoljan i time što je sud Ujedinjenog Kraljevstva odbacio njegov građanskopravni zahtev, koji je on podneo protiv Misije i drugih institucija EU 2020. godine. Ukratko, nezadovoljan je svim pravnim postupcima protiv njega."

Osvrćući se na konkretne tvrdnje koje je Simons izneo u parlamentu u Prištini, Euleks naglašava da nikada nije predao nijedan predmet ratnih zločina srpskim organima tužilaštva, niti se odrekao ovlašćenja nad istražnim spisima i predmetima.

"Pozivamo Simonsa da navede predmete za koje tvrdi da ih je Misija predala srpskim vlastima", napominje Euleks.

Povodom Simonsove izjave da predmet "Klečka" nikada nije trebalo da bude na suđenju, Euleks podseća da je on bio taj koji je sudio u tom predmetu, kao predsednik pretresnog veća.

"Prema tome, ako nije smatrao da predmet treba doneti na sud, imao je priliku da se zatraži svoje izuzeće", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: T a n j u g

Euleks
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva