:

:

TV Most

clock

Jul 02, 2019   22:55

0

242

eUpis u školama širom Srbije uštedeo roditeljima 120.000 sati čekanja na šalterima

Zahvaljujući informacionom sistemu eUpis koji je ove godine prvi put implementiran u svakoj od 1.229 osnovnih škola u Srbiji, do sada je upisano 62.043 đaka prvaka, a roditelji su oslobođeni obaveze da prilikom upisa prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, već su zaposleni u školama pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, s obzirom da je eUpis povezan s registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu, roditelji prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave.

Od 1. jula informacioni sistem eUpis obezbediće i informatizaciju poslova u osnovnim školama, te će zahvaljujući njemu zaposleni u školama izvršiti elektronsko raspoređivanje dece u oko 4.000 odeljenja. 

Pored osnovnih škola u Srbiji, Kancelarija za IT i eUpravu je pristup informacionom sistemu eUpis od 1. jula omogućila i svakom od 31 fakulteta Univerziteta u Beogradu, te će brucoši prilikom upisa ove godine, prvi put biti oslobođeni obaveze podnošenja izvoda iz matične knjige rođenih.

Očekuje se da će se ove godine upisati između 12.000 i 13.000 studenata, što opet znači isto toliko manje papira i sati čekanja na šalterima javne uprave radi pribavljanja izvoda.

Kancelarija za IT i eUpravu je obezbedila za sve osnovne škole i fakultete Univerziteta u Beogradu kvalifikovane elektronske sertifikate za pristup informacionom sistemu eUpis, odgovarajuće obuke i uputstva, kao i podršku u korišćenju sistema koju pruža Kontakt centar za podršku rada javnoj upravi, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Танјуг

eUpis
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva