:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

SAD

clock

Avgust 17, 2023   11:28

0

38

Evakuacija 20.000 stanovnika zbog požara na severozapadu Kanade

Kanadske vlasti su naredile evakuaciju stanovništva iz Jelounajfa na severozapadu Kanade jer se šumski požar koji je udaljen oko 17 kilometara približava tom gradu.

Naređenje za evakuaciju se odnosi na oko 20.000 stanovnika Jelounajfa koji je administrativni centar kanadskih Severozapadnih teritorija, prenosi londonski Gardijan.

"Izdat je nalog za evakuaciju Jelounajfa jer požar sada predstavlja stvarnu pretnju za grad", izjavio je Šejn Tompson, ministar životne sredine i klimatskih promena za severozapadne teritorije.

Nadležni timovi su angažovani i na evakuaciji autobusima i avionima stanovništva u Hej Riveru, naselju sa oko 3.000 ljudi na Velikom ropskom jezeru. Jelounajf se nalazi otprilike 400 kilometara južno od oboga Arktičkog kruga, a samo ovog leta na Severozapadnim teritorijama Kanade je izgorelo više od dva miliona hektara. Međutim ova brojka će se povećavati s obzirom da je širom ove velike teritorije trenutno aktivno 236 požara.

Gradonačelnica Jelonajfa, Rebeka Alti, rekla je da će letovi za evakuaciju početi danas u 13 časova po lokalnom vremenu i nastaviće se dok svi ne budu evakuisani.

"Ovo je neverovatno teško vreme za sve. Pazite i pomozite jedni drugima koliko možete. Ako vozite automobil i imate prostora, razmislite da povedete prijatelja ili kućnog ljubimca", poručila je gradonačelnica Jelonajfa građanima iz ugroženih područja.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva