:

:

TV Most

clock

April 06, 2021   12:03

0

105

Evropa: Anti-kovid mere ostaju na snazi u Italiji, Moderna u upotrebi od aprila, spora vakcinacija skupo košta Austriju

Kada ponovo budu otvoreni, pabovi i restorani neće tražiti od svojih gostiju da pruže na uvid potvrdu o vakcinaciji, potrvrdio je danas britanski ministar za vakcinaciju Nadim Zahavi. Nakon pabova i restorana, iduće nedelje biće dozvoljen rad prodavnicama i baštama ugostiteljskih objekata, dok se otvaranje hotela očekuje u maju.

"Moramo odgovorno da se odnosimo prema ovom virusu i sledimo primere drugih zemalja kako bismo zarazu držali pod kontrolom", rekao je Zahavi za Skaj Njuz, preneo je Rojters.

Vakcina Moderna u upotrebi od sredine aprila

Velika Britanija će sredinom aprila početi s vakcinacijom Moderna vakcinom protiv kovid-19, izjavio je danas britanski ministar za vakcine Nadim Zahavi, dodajući da je program vakcinacije na putu da ispuni vladine ciljeve.

"Vakcina će biti u upotrebi oko treće nedelje aprila", izjavio je Zahavi za Bi-Bi-Si, dodajući da je uveren da će vlada ispuniti cilj da svim odraslima ponudi prvu dozu vakcine protiv kovida-19 do kraja jula, prenosi Rojters.

Naveo je da je britanski program vakcinacije protiv kovid-19 izazovan zbog ograničenja u snabdevanju, ali da bi trebalo da ispuni svoje ciljeve.

Ministar je istakao i da bi 12 miliona drugih doza trebalo da bude dato u aprilu.

Kovid sertifikati neće biti diskriminatorni

Bilo koja vrsta sertifikata o kovid statusu koju Ujedinjeno Kraljevstvo usvoji mora biti funkcionalna i ne sme diskriminisati ljude koji nisu vakcinisani, izjavio je danas britanski ministar za vakcinaciju Nadim Zahavi.

U odgovoru na pitanje da li će šema sertifikata biti diskriminatorna, Zahavi je rekao: "Neće biti situacije u kojoj će vlada dozvoliti da se to dogodi".

"Svako može dobiti test. Nema diskriminacije. Ne može svako dobiti vakcinu zbog čega moramo razmotriti sve tehnologije kako bi se osiguralo da funkcionišu zajedno", izjavio je Zahavi za Bi-Bi-Si.

Spora vakcinacija skupo košta državu

Austrijski trust mozgova "Agenda Austrija" kritikovao je upravljanje vakcinacijom u Austriji.

"Čak i da ima dovoljno vakcina, trajalo bi nedeljama dok bi Austrija došla u situaciju u kojoj su aktuelno SAD, Velika Britanija ili Izrael", rekla je Hajke Lener, ekonomista "Agende Austrija".

Sedam do 11 nedelja bi trajalo dok bi Austrija došla na aktuelni nivo vakcinacije Izraela, ocenjuju stručnjaci.

Gubitak koji će pretrpeti država za to vreme, dostići će između pet I 14 milijardi evra.

Prema Ministarstvu zdravlja Austrije, do sada je 1,7 miliona Austrijanaca dobilo prvu dozu vakcine, što je svega 16,38 odsto građana iznad 16 godina.

Samo 488.062 ljudi, to jest 6,29 odsto, potpuno je imunizovano.

Poređenja radi Izrael je već vakcinisao više od 56 odsto stanovništva, a 52 odsto je potpuno imunizovano. Gotovo svi građani stariji od 70 godina I 80 odsto starijih od 50 godina je potpuno imunizovano.

Narednih nedelja Austrija očekuje veće isporuke vakcina, a samo u aprilu treba da stigne oko 1,3 miliona cepiva.

Povećanim isporukama vakcina porašće, ističe Ministarstvo zdravlje, dnevni broj vakcinisanih.

Trenutno se u proseku svakih 2,9 sekundi vakciniše jedna osoba protiv korona virusa u Austriji.

Francuska: Valneva najavila 3. fazu kliničkih istraživanja

Iz francuske farmaceutske kompanije Valneva danas je potvrđeno da su postignuti pozitivni rezultati u ranoj fazi ispitivanja vakcine protiv kovida-19 i obelodanjeni su planovi da se tokom aprila započne treća faza istraživanja.

Francuska kompanija koja koristi tehnologiju koja je korišćena i za licenciranu japansku vakcinu protiv encefalitisa, testirala je svoju anti-kovid vakcinu na 153 odrasle osobe koje su primile dve doze preparata raspoređene u tri injekcije date u razmacima od po tri nedelje, preneo je Rojters.

U saopštenju kompanije Valneva se navodi da je vakcina "uopšte uzevši bezbedna i da je dobro tolerisana kod svih primalaca u grupi", da je nezavisno telo za proveru bezbednosti potvrdilo da nema bezbednosnih rizika, kao i da je kod 90 odsto primalaca razvila značajan nivo antitela.

Francuska kompanija je potpisala ugovore sa Velikom Britanijom o isporuci 190 miliona doza vakcina do 2025. godine u vrednosti od 1,4 milijarde evra i sa EU o isporuci 60 miliona doza.

Anti-kovid mere ostaju na snazi u Italiji

Nakon potpunog zatvaranja cele zemlje za vreme uskršnjih poraznika, Italija se danas vraća anti-kovid merama koje klasifikuju regije prema težini epidemiološke situacije, piše agencija Ansa.

Polovina regija od ukupno 20, i jedne autonomne pokrajine, je u režimu “crvena zona”, a to znači ograničeno kretanje, zatvorene sve komercijalne aktivnosti i direktna nastava u školama samo za učenike nižih razreda osnovne škole.

Nemačka štampa o privilegijama za vakcinisane

Nemački institut za infektivne bolesti "Robert Koh" potvrdio je da vakcinisani od korona virusa ne prenose bolest, zbog čega nema opravdanja za dalje ograničavanje njihovih osnovnih prava.

Prema pisanju nemačkih medija, i ministar zdravlja Jens Špan zalaže se da vakcinisani dobiju "olakšice" u svakodnevnom životu, to jest da se za njih ukinu neka ograničenja, prenosi Dojče vele.

Špan je u intervjuu za nedeljno izdanje tabloida Bild pomenuo ukidanje obaveze brzih testova ili karantina za vakcinisane.

Frankfurter algemajne cajtung podržava taj pristup, navodeći da je to "pravedno, pošteno i neizbežno".

"Kada vakcinisanim ljudima više nisu potrebni testovi za ulazak u prodavnice ili odlazak kod frizera, potreban im je dokaz o vakcinaciji koji se ne može falsifikovati. Zato je neophodno da se takva iskaznica dizajnira tokom narednog lokdauna, koji sigurno dolazi. Jer, u narednim nedeljama treba prvo zaustaviti treći talas", piše list.

Na snazi ostaje za celu zemlju zabrana međuregionalnog saobraćaja i policijski sat od 22.00 do 5.00 sati narednog dana.

Drugi deo regija je u takozvanom “narandžastom režimu”, a to znači srednje težak oblik opasnosti od zaraze, mere su labavije, ali i dalje ostaju na snazi velika ograničenja.

Tek na osnovu novih epidemioloških podataka krajem ove sedmice vlada će razmotriti eventualno popuštanje anti-kovid ograničenja.

Međutim, zamenik ministra za zdravstvo Pijer Paolo Sileri oprezno najavljuje da je “labavljenje anti-kovid mera i postepeno otvaranje realnije tek u maju mesecu”.

Otpadne vode najavljuju treći talas korone

Otpadne vode u Švajcarskoj pokazuju da toj zemlji predstoji treći talas zaraze korona virusom, prenose švajcarski mediji.

Korona virus može se utvrditi u otpadnim vodama, a prema ekspertima švajcarskog instituta EWAG, može da se izvrši i procena stanja u skoro realnom vremenu.

Na osnovu novih podataka, oni su došli do zaključka da predstoji treći talas.

EWAG je počeo u junu prošle godine projekat epidemiološke analize otpanih voda.

Tim naučnika na osnovu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Cirihu i Lozani uspeva da utvrđuje aktuelno stanje po pitanju zaraženosti stanovništva.

Naučnici su utvrdili da Švajcarskoj predstoji treći talas, jer je u proteklim nedeljama zabeležen trend rasta prisutnosti virusa.

"Izračunali smo da oko 50 uzoraka otpadnih voda odgovara više od 100.000 korona testova. Imamo time odličan pregled stanja“, rekao je Andri Brajner iz EWAG-a.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva