:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2020   12:00

0

162

Evropa: Belgija pred kolapsom, u Nemačkoj i Poljskoj rekordan broj zaraženih, Francuska od sutra u karantinu, u Austriji delimično "zaključavanje"

U Nemačkoj je potvrđeno još 16.774 novih slučajeva korona virusa, što je najveći dnevni porast obolelih od početka pandemije.

U poslednja 24 sata preminulo je 89 osoba, saopštio je Institut za zarazne bolesti Robert Koh.

Ukupno je u Nemačkoj zaraženo više od 481 hiljade ljudi, a preminulo je ukupno 10.272.

Nemačka kancelarka Angela Merkel objavila je da su se nemački zvaničnici saglasili sa četvoronedeljnim zatvaranjem restorana, barova, bioskopa, pozorišta i drugih sličnih objekata, u pokušaju da zaustave nagli porast zaraza korona virusom.

Odluka treba da stupi na snagu u ponedeljak i trajaće do kraja novembra.

Prodavnice i škole treba da ostanu otvorene, za razliku od zatvaranja Nemačke tokom prve faze pandemije u martu i aprilu. Restorani će moći samo da služe hranu za poneti.

"Moramo da delujemo sada, da izbegnemo akutnu nacionalnu zdravstvenu krizu", rekla je Merkelova.

Makron: Od petka karantin na nacionalnom nivou

U Francuskoj će od petka, 30. oktobra, ponovo biti uveden karantin na nacionalnom nivou u pokušaju da obuzdamo epidemija Kovida-19, koja ponovo preti da izbegne kontroli, saopštio je u sredu uveče francuski predsednik Emanuel Makron.

Kako je objasnio, mere karantina podrazumevaju da ljudi moraju da ostanu u svojim domovima, osim ukoliko moraju da kupe osnovne proizvode, potraže medicinsku pomoć ili koriste mogućnost da vežbaju sat vremena dnevno, prenosi Rojters.

Makron je naveo da će građanima i dalje biti dozvoiljeno da idu na posao, ukoliko poslodavci smatraju da je nemoguće da rade od kuće.

On je kazao i da će, za razliku od karatina u martu, većina škola ostati otvorena.

U Češkoj pad broja novozaraženih

U Češkoj Republici opada broj novozaraženih i u poslednja 24 sata registrovano je 12.977 novih slučajeva, a preminulo je 128 osoba.

Današnji bilans novozaraženih za tri hiljade je manji nego prethodnog dana.

Podaci ministarstva zdravlja pokazuju da je broj ukupno zaraženih porastao na 297.013, a da se broj preminulih popeo na 2.675.

Kako navodi Rojters, Češka se u poslednje dve nedelje suočava sa najbržom stopom zaražavanja u Evropi.

U Bugarskoj 2.760 novih slučajeva korona virusa

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata registrovano 2.760 novih slučajeva korona virusa, čime je ukupan broj zaraženih dostigao 45.461.

Stopa pozitivnosti trenutno je veća od 27 odsto.

Preminulo je još 36 pacijenata odnosno ukupno 1.197, prenosi BTA.

Aktivnih slučajeva je nešto više od 25.000. Hospitalizovano je 2.316 pacijenata od kojih je 162 na intenzivnoj nezi.

Korona virusom zaraženo je više od 2.000 medicinskog osoblja.

U Mađarskoj više od 2.000 novozaraženih, preminulo 56 osoba

U Mađarskoj je od poslednjeg preseka preminulo još 56 osoba od posledica zaraze korona virusom, a zaraženo je još 2.194 ljudi, prema podacima objavljenim na sajtu koronavirus.gov.hu.

Aktivnih slučajeva je 49.024, hospitalizovano je 3.197, a 255 je na respiratorima, prenosi agencija MTI.

Do sada je testirano 1.032.942 građana.

Ukupno su preminula 1.634 obolela, zaraženo je 68.127, a oporavilo se 17.469 ljudi.

Poljska: Crni rekordi - 20.000 novozaraženih,300 preminulih

 U Poljskoj su danas registrovana dva negativna rekorda - 20.156 novih slučajeva kovida-19, što je najviše obolelih u jednom danu, i 301 preminuli, što je naviše žrtva za 24 sata, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Ukupan broj zaraženih premašio je 300.000, prenosi agencija Rojters.

Hospitalizovano je 14.631 pacijent, a 1.203 se nalazi na respiratorima, dok je juče u bolnicama bilo 13.931 obolelih, a 1.150 na respiratorima.

Italija: Poštovanje mera ili karantin

U Italiji je u poslednja 24 sata zabeleženo više od 25 hiljada novozaraženih korona virusom, 205 osoba je preminulo od posledica virusa, a testirano je 198 hiljada osoba, piše agencija Ansa.

Šef vladinog savetodavnog naučno-tehničkog komiteta Agostino Mioco rekao je da se samo rigoroznim pridržavanjem novih mera za ograničavanje širenja covida -19 može izbeći novi karantin.

"Za dve sedmice znaćemo da li su nam i ove mere bile dovoljne ili ćemo morati ponovo da uvedemo totalno zatvaranje", rekao je on za dnevni list " Il Koriere dela Sera ".

On je ocenio da su nove mere vlade u skladu sa epidemiološkom situacijom koja se ubrzano pogoršava.

Mioco je kritikovao, kako je rekao, "instant stručnjake" i one koji se takvim proglašavaju, a koji sada kritikuju vladine mere ili nude rešenja koja se ne zasnivaju na činjenicama.

"Gde su bili ti stručnjaci kada su proteklih decenija političari smanjivali novac bolnicama, kada su zatvarana odeljenja intenzivne nege, kada je pomoć javnim bolnicama smanjivana u korist privatnih? Ne sećam se da sam čuo glasove protiv takve politike, ovih koji sada urlaju na mere vlade", rekao je šef naučno-tehničkog komiteta.

U Italiji su proteklih decenija, političkim odlukama, favorizovane privatne zdravstvene ustanove koje su iz javnih fondova dobile veliku finansijsku pomoć.

Tek je vanredna situacija zbog pandemije kovida -19 pokazala da je to bila kardinalna greška jer se sada pokazalo da u javnim zdravstvenim ustanovama nedostaju cela odeljenja, koja su ukinuta, zatvorena, napuštena.

S druge strane privatne klinike i bolnice su "neupotrebljive" u vanrednim okolnostima jer su svoju aktivnost usmerile na one zdravstvene usluge koje donose brzu zaradu, na primer estetsku hirurgiju i slično.

Danas u Austriji prvi put više od 4.000 novozaraženih

Austrijski mediji spekulišu da bi danas u Austriji broj novozaraženih prvi put mogao preći 4.000.

"Situacija se dramatično zaoštrava", prenosi dnevnik "Oe24" procenu Kriznog štaba.

U Sloveniji skoro 2.500 novozaraženih

U Sloveniji je u poslednja 24 sata potvrđeno 2.488 novih zaraza korona virusom, prema još uvek nezvaničnim podacima koje prenosi RTV Slovenija.

To je drugi najveći broj novozaraženih, nakon što je dan ranije bilo rekordnih 2.605 novobolelih, i potvrda da je stanje epidemije i dalje na rubu kontrole, prenose mediji.

Zvanični podaci o broju testiranja i stanju u bolnicama biće objavljeni na konferenciji za novinare tokom dana.

Slovenačka vlada će večeras raspravljati o epidemiološkoj situaciji, ali se za sada ne očekuje novo pooštravanje mera koje već uključuju zabranu kretanja u noćnim satima i van opštinskih granica, obavezno nošenje maski i na otvorenom, onlajn nastavu i brojne druge.

Institut "Jožef Štefan", koji radi projekcije i analize razvoja epidemije za vladu, objavio je da se do sada u drugom talasu epidemije kovida-19 zarazilo 5,5 odsto stanovnika, kao i da je trenutno zaraženih više od zvanično potvrđenog broja - odnosno približno svaki 29. stanovnik Slovenije.

Belgija:  Na ivici zdravstvenog koplapsa

Belgija bi zbog ogromnog rasta broja zaraženih korona virusom, kao i hospitalizovanih, mogla da zatraži međunarodnu pomoć, upozorio je epidemiolog Pjer Van Dam.

U belgijskim bolnicama u ovom trenutku hospitalizovano je 6.000 pacijenata inficiranih Kovid19, a broj hospitalizacija se udvostručuje svakih osam dana. Samo u sredu 28. oktobra hospitalizovane su 743 osobe, dok broj novoinficiranih za 24 sata premašuje 18 hiljada.

"Porast zaraze korona virusom i hospitalizacija nadmašio je vladine pokušaje da ih zauzda, a zdravstvena zaštita u zemlji bi mogla da pukne u roku od deset dana", upozorio je Van Dam.

Profesor medicine na Univezitetu u Antverpenu Van Dam, dodaje da će Belgija morati da rasporedi vojsku i pozove međunarodnu pomoć jer pandemija korona virusa nastavlja da gura nacionalni zdravstveni sistem preko ivice kolapsa.

Belgija se sa 1.497 zaraženih nalazi na vrhu liste zemlja EU po broju inficiranih na 100 hiljada stanovnika.

Od početka pandemije u zemlji je urađeno 4,7 miliona testova, a pozitivne rezulate na Kovid19 dobio je svaki četvrti testirani.

Izvor: Танјуг

Evropakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva