:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2019   21:18

0

88

Evropa čestita Ursuli fon der Lejen izbor za šeficu EK

Evropski zvaničnici čestitali su Ursuli fon der Lejen izbor za novu predsednicu Evropske komisije, a čestitku je uputio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Čestitke Evropo", napisao je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, pošto je Ursula fon der Lejen izabrana za novu predsednicu Evropske komisije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je da će nova predsednica EK biti "samouveren i snažan" lider koji će sa velikim elanom pristupiti rešavanju izazova sa kojima se suočavamo kao Evropska unija".

"Iako danas gubim dugogodišnjeg ministra, dobijam novog partnera u Briselu. Zato se radujem dobroj saradnji", navela je Merkelova u saopštenju.

Čestitku je uputio i komesar za pristupne pregovore Johanes Han, izrazivši zadovoljstvo zbog činjenice da je fon der Lejen potvrdila evropsku perspektivu Zapadnog Balkana. Han je čestitajući Ursuli fon der Lajen ocenio da je njena agenda za Evropu ambiciozna i da obuhvata sve ključne prioritete neophodne za jačanje i jedinstvo EU.

"Posebno sam zadovoljan zbog njenog insistiranja na EU kao jačem globalnom igraču uključujući i potvrdu evropske perspektive za Zapadni Balkan", naveo je Han na svom Tviteru.

Svojoj sunarodnici čestitao je na Tviteru vodeći kandidat Evropske narodne partije Manfred Veber poručivši da će EPP zajedno sa njom nastaviti da se bori za jaku, ambicioznu i demokratskiju Evropu.

Frans Timermans, vodeći kandidat evropskih socijalista, naveo je da je Ursula fon der Lejen dobila demokratski mandat od EP da sprovede zeleni i socijalni program koji je predstavila. Liderka nemačkih demohrišćana ocenila je da je izbor Fon der Lejen istorijski dan za Evropu jer ona dolazi iz "političkog centra, gradi mostove i bori se za evropsko jedinstvo". Grupa Zeleni u EP takođe je čestitala Ursuli fon der Lejen iako su oni glasali protiv njenog izbora. Novoj šefici EK čestitke su uputiili i lideri drugih evropskih država, kao i grupa u Evropskom parlamentu.

Izvor: TAНЈУГ,РТС

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva