:

:

TV Most

clock

Januar 08, 2021   18:07

0

137

Evropa: Granice Grčke zatvorene do 21. januara; U Ukrajini od danas novo "zaključavanje"

Građanima Srbije i trećih zemalja produžena je zabrana za ulazak u Grčku do 21. januara. U Ukrajini je danas stupilo na snagu novo nacionalno "zaključavanje".

Ova mera je objavljena u Službenom glasniku Grčke i stupila je na snagu danas, prenosi MIA. Odluka ne važi za građane iz zemalja Evropske unije i Šengen zone, kao i za državljane Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Singapura.

Ova odluka ne važi za građane iz zemalja Evropske unije i Šengen zone, kao i za državljane Australije, Japana, Novog Zelanda, Ruande, Južne Koreje, Tajlanda, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Singapura.

Privremena zabrana za ulazak u Grčku važi za sve državljane trećih zemalja na bilo kojoj ulaznoj tački, bilo kojim prevoznim sredstvom, uključujući avionska, morska, železnička i putna povezivanja, a iz preventivnih razloga u borbi protiv širenja virusa kovid-19 na grčku teritoriju.

Za kamione za transport robe otvoreno je sedam graničnih prelaza, četiri sa Bugarskom i po jedan sa Severnom Makedonijom, Turskom i Albanijom, a za vozače ne važi obavezna potvrda negativnog PCR testa.

U Ukrajini je danas stupilo na snagu novo nacionalno "zaključavanje".

U zemlji je registrovano ukupno 19.588 smrtnih slučajeva, prenosi Rojters.
Uprkos pozivima da se odustane od "lokdauna", predsednik Volodimir Zelenski i ministar zdravlja Maksim Stepanov kažu da su restrikcije neophodne.
"Uvođenjem strožeg karantina izbećićemo veliki broj pacijenata zaraženih kovidom 19 i sezonskim gripom", rekao je jucce Stepanov.

Broj preminulih u Nemačkoj porastao je za 1.188, na 38.795,

Nemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je 5. janura da se sa premijerima saveznih država dogovorila da lokadaun širom zemlje, uveden radi suzbijanja korona virusa, bude produžen do 31. januara.

Rumunija: Vakcinu primilo još 17.846 ljudi, ukupno 76.400

U Rumuniji je vakcinu protiv korona virusa primilo još 17.846 ljudi, a od početka kampanje 76.400, pokazuju podaci Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Među osobama koje su primile Fajzerovu vakcinu protiv korona virusa, kod 62 njih su ispoljena manja i uobičajena neželjena dejstva, prenosi Adjerpres.

U Rumuniji je juče potvrđen 4.951 novi slučaj korona virusa i 111 smrtnih slučajeva.

U Španiji Broj zaraženih korona virusom premašio 2 miliona

Španija je postala četvrta zemlja Zapadne Evrope u kojoj je broj slučajeva korona virusa premašio dva miliona, pokazuju podaci ministarstva zdravlja, dok stopa zaraženosti nastavlja da raste, javlja Rojters.

Ministarstvo zdravlja je prijavilo 42.360 novih slučajeva, čime je ukupan broj zaraženih uvećan na 2.024.904.

U Španiji je protiv korona virusa do sada vakcinisano 207.323 gradjana.

Vlasti u Kastilji i Leonu najavile su zatvaranje tržnih centara i teretana i produžile zabranu na međjuregionalna putovanja do maja, izuzev u nužnim slučajevima.

Potez prati slično pooštravanje mera u Kataloniji, gde građani ne smeju da napuštaju mesto stanovanja tokom deset dana ukoliko to nije neophodno.

Francuzi koji dolaze iz Velike Britanije moraju imati negativan test

Granice Francuske sa Velikom Britanijom ostaće zatvorene izvesno vreme i svi stanovnici Francuske koji se vrate iz Britanije moraju imati negativan test na kovid-19, izjavio je juče francuski premijer Žan Kasteks.

Do sada je u Francuskoj identifikovano 19 slučajeva nove brze varijante korona virusa, koju su naučnici u Velikoj Britaniji identifikovali, a u Francuskoj nazvali engleskom varijantom i francuske zdravstvene vlasti žele da zaustave njegovo napredovanje, preneo je britanski list "Gardijan".

I Kasteks i francuski ministar zdravlja Olivije Vera tražili su od Francuza da se vakcinišu rekavši da je to bezbedno i ispravno.

Velika Britanija: Najviši dnevni bilans - 1 325 preminulih od kovid-19

Velika Britanija je prijavila 1.325 novih smrtnih slučajeva od posledica kovid-19, što je najviši dnevni bilans od početka pandemije, dok je korona virusom zaraženo još 68.053 ljudi, prenosi Rojters.

Najviši broj preminulih od kovid-19 u jednom danu prethodni put je prijavljen 21. aprila, kada je život od posledica bolesti izgubilo 1.224 ljudi.

U Engleskoj su ove nedelje stupile na snagu nove mere karantina, dok zvaničnici upozoravaju da povećan broj hospitalizacija preti da optereti Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

Gradonačelnik Londona Sadik Kan proglasio je danas vanrednu situaciju u gradu i rekao da su bolnice u prestonici pod rizikom od preopterećenja ukoliko ljudi ne budu ostali svojim kućama.

U Englesku uskoro ulazak samo uz negativan test

Britanska vlada zahtevaće od osoba koje ulaze u Englesku da od sledeće nedelje, po dolasku, pokažu negativan test na korona virus, radi zaštite od novih sojeva tog virusa iz drugih zemalja, saopštila je danas vlada u Londonu.

Putnici koji dolaze avionom, brodom ili vozom moraće da pokažu negativan test koji nije stariji od 72 sata, saopštilo je britansko Ministarstvo saobraćaja.

Ukoliko se putnici ne pridržavaju novih pravila, moraće da plate kaznu u iznosu od 500 funti, prenosi Rojters.

Izuzetak su prevoznici, deca mlađa od 11 godina, članovi posada i putnici koji dolaze iz zemalja u kojima testiranje nije dostupno, navela je vlada.

U Rusiji nova 23.652 slučaja, preminule 454 osobe

U Rusiji je u poslednja 24 sata od virusa korona obolelo još 23.652 ljudi, a preminule su 454 osobe, saopštio je federalni operativni štab za borbu protiv korona virusa.

Broj pacijenata koji su se oporavili od korona virusa povećao se za 21.677, na 2.731.129, prenosi TAS S.

Od početka pandemije od korona virusa obolelo je 3.355.794 osoba, a preminulo 60.911.

U Slovačkoj skoro 3.000 novih slučajeva korona virusa

U Slovačkoj je potvrđeno novih 2.980 novih slučajeva korona virusa, a od posledica virusa preminulo je 71 pacijenata.

Od početka pandemije testirano je 1.506.971 osoba od kojih je 201.164 bilo pozitivno, dok je 2.788 osoba preminulo.

Italija: Rast broja zaraženih

 Od zaraze kovid-19 u Italiji je u jednom danu umrlo 414 osoba, pa je ukupan broj preminulih od početka pandemije dostigao broj od 77.000, piše agencija Ansa koja prenosi dnevni bilten Ministarstva za zdravstvo o epidemiološkoj situaciji u zemlji.

Broj novih slučajeva zaraze je 18.000, a od 121.000 ukupno testiranih osoba, 14 odsto je inficirano korona virusom.

Ponovo raste broj pacijenata u odeljenjima intenzivne nege, a u devet regiona zauzetost bolničkih kreveta je iznad 30 odsto.

Jošu aprilu prošle godine, na početku pandemije korona virusa, utvrđeno je da je popunjeniost kreveta u odelenjima intenzivne nege od 30 odsto gornja granica nakon čega se stanje u bolnicama smatra alarmantnim.

Francuska otvara skijališta samo ako situacija to dopusti

Francuska vlada dozvoliće otvaranje skijališta 20. januara samo ako to epidemiološka situacija sa korona virusom u zemlji bude dopustila, rekao je ministar turizma Zzan-Baptist Lemojn.

"Pri odlučivanju vlada će 20. januara morati da se rukovodi epidemiološkom situacijom", rekao je on za televiziju BFM, prenosi Rojters.

Francuski premijer Žan Kasteks rekao je juče da će restorani ostati zatvoreni najmanje do sredine februara a da se skijališta možda neće otvoriti pre februara zato što se korona virus širi prebrzo a bolnice su i dalje pod velikim pritiskom.

Austrija: Od subote u ponoć nadzor granice sa Češkom i Slovačkom

Austrija od subote u ponoć uvodi stalne kontrole na granicama ka Češkoj i Slovačkoj kao meru za sprečavanje širenja korona virusa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije istaklo je da se kontrole na granici sa dve susedne zemlje uvode, jer je u Češkoj i Slovačkoj epidemiološka situacije veoma zabrinjavajuća.

Mali granični prelazi biće potpuno zatvoreni, a putnici koji ulaze u Austriju moraće u karantin, izuzev prekograničnih radnika i teretnog saobraćaja.

"Naš zadatak je da učinimo sve kako bi stopa infekcije u Austriji ostala što niža i da radimo na njenom smanjenju. Situacija u Slovačkoj i Češkoj je trenutno ekstremno teška. Posebno u Češkoj registrovan je veliki porast broja infekcija. Kako bi zaštitili građane u našoj zemlji uvodimo na granicama kontrolu svih vozila koja ulaze", najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Svi putnici koji budu ulazili u Austriju, kao što je aktuelno slučaj i na prelazima sa Slovenijom i Mađarskom, moraju potpisati obavezu samoizolacije.

Od 19. decembra je u Austriji je na snazi oštriji režim ulaska u zemlju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, uz mogućnost prekida nakon pet dana izolacije negativnim testom.

Od stupanja na snagu restriktivnog režima više od milion kontrola sprovedeno je na austrijskim granicama, a 73.000 osobe upućeno je u karantin, dok je oko 12.000 vraćeno sa granice.

Rumunija: Od 31.592 testirana više od 4.800 pozitivnih

Broj zaraženih korona virusom u Rumuniji uvećan je za 4.841, a sprovedeno je 31.592 testova. Od poslednjeg preseka preminulo je još 96 ljudi, ukupno 16.506 od početka pandemije, prenosi Adjerpres.

U Rumuniji je do danas korona virusom zaraženo 663.799 ljudi, a izlečeno je 595.007 pacijenata.

Na bolničkom lečenju nalazi se 8.727 obolelih, od kojih je 1.100 smešteno na odeljenjima za intenzivnu negu.

U Rumuniji je do sada ukupno sprovedeno 4.973.508 testova na korona virus.

U Albaniji još 673 novoobolelih

U Albaniji je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 673 slučajeva korona virusa, a sedam osoba je preminulo, saopštile su danas zdravstvene vlasti te zemlje.

Trenutno je aktivno 24.177 slučajeva, od kojih je 260 na bolničkom lečenju, 29 na intenzivnoj nezi, a šest pacijenata na respiratorima, prenosi albanski portal Egzit.

Od početka pandemije od korona virusa obolelo je ukupno 61.705 osoba, a preminulo 1.230.

Najviše obolelih je u Tirani, Skadru i Draču.

Evropakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva