:

:

TV Most

clock

Jun 02, 2020   10:27

0

29

Evropa: Najmanji broj preminulih i zaraženih od kraja marta u Velikoj Britaniji, u Rusiji preko 9.000 lažnih vesti o koroni

Velika Britanija zabeležila je u ponedeljak još 111 smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, najmanje otkako su na snagu stupile restriktivne mere karantina 23. marta, saopštio je ministar zdravlja te zemlje Met Henkok.

Henkok je dodao da je juče zabeležen i najmanji broj novozaraženih od 27. marta, tačnije još 1.570 slučajeva.

AP, međutim, napominje da su podaci o korona virusu koji se objavljuju ponedeljkom uglavnom "netačno niski" zbog kašnjenja u prijavi smrtnih slučajeva tokom vikenda.

Henkok je dodao da je ukupno preminulo 39.045 ljudi.

AP, međutim, primećuje da je to za 556 više žrtava nego što je prijavljeno u nedelju i postavlja pitanje gde je nestalo jošs 445 smrtnih slučajeva.

Rojters objašnjava da je u ukupan broj preminulih uključeno još 445 smrtnih slučajeva u Engleskoj u periodu od 24. aprila do 31. maja.

Prema podacima sajta Worldometers, ukupno je u Velikoj Britaniji zaraženo 276.332 ljudi.

U Rusiji od početka aprila 9.052 lažnih vesti o koroni

Ruska Liga za bezbedni internet otkrila je preko 9.000 lažnih vesti u vezi sa korona virusom od početka aprila, prenosi agencija TAS.

Liga je otkrila 9.052 lažnih vesti u vezi sa korona virusom u aprilu i maju, navodi se u saopštenju organizacije.

Najviše lažnih vesti podeljeno je na vocapu, viberu, telegramu, jutjubu, instagramu, fejsbuku, tviteru, vkontaktu i tiktoku.

Osim toga, Liga je dobila više od 21.000 prijava o širenju dezinformacija.

U nekim lažnim vestima tvrdilo se da neki zdravstveni radnici u Astrahanskoj oblasti zaraženi korona virusom i dalje namerno odlaze na posao.

U drugima je navedeno kako radnici gradske čistoće u Moskvi sarađuju sa policijom koju obaveštavaju da li građani poštuju mere karantina.

Postoje i lažne vesti u kojima se tvrdi da je korona virus stvoren u laboratoriji, da ekstrakt korena bora može da pomogne u lečenju COVID-19, kao i da nošenje maski dovodi do respiratornih bolesti.

Italija sutra otvara granice između regija

Italija je spremna da sutra, 3 juna, otvori granice među regijama, koje su zbog pandemije bile zatvorene tri meseca, a u prilog ovoj odluci ide i do sada najpozitivnija epidemiološka situacija zabeležena u poslednja 24 časa.

Podaci govore da je broj novozaraženih 178 , što je najmanji broj od početka pandemije, a broj preminulih (65) manji za 75 odsto od prethodnog dana.

U severnoj Lombardiji, žarištu epidemije , zabeležen je rekordno nizak broj novozaraženih, 50.

Neke mere predostrožnosti i dalje, uprkos ukidanju regionalnih barijera, ostaju na snazi, nošenje maski na javnim i zatvorenim mestima, poštovanje distance od najmanje jedan metar, zabrana okupljanja, na zelezničkim stanicama i aerodromima, meriće se telesna temperatura putnicima, a predviđena je samoizolacija za osobe kod kojih se utvrdi temperatura viša od 37,5.

U provinciji Lazio, gde je Rim administrativni centar, uvodi se kontakt trejsing” (contact tracing), aplikacija za praćenje eventualno zaraženih i osoba sa kojima su bili u dodiru.

Dva najveća italijanska ostrva Sicilija i Sardinija čekaju turiste, ali sa merama predostrožnosti: Na Siciliji od 5. juna biće aktivna aplikacija “Sicilija Sikura”, mogućnost medicinske pomoći turistima u slučaju potrebe. A predsednica južne regije Kalabrija Jole Santelli je poručila da su “turisti dobrodošli, a onima koji dođu biće ponuđena i večera”.

U južnoj provinciji Kampanja posebna pažnja biće usmerena na one koji dolaze iz tri severne provincije gde je bila najveća koncentracija zaraze koronaviriusom: Lombardije, Pijemonta i Ligurije.

Na železničkoj stanici u Napulju i Salernu, i na naplatnim stanicama autopouteva, kako piše list "La gazeta del mezodziorno", putnici ce biti testirani na Covid19.

Izvor: Танјуг

Evropakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva