:

:

TV Most

clock

April 13, 2021   20:39

0

137

Evropa Nostra: Slede razgovori sa svim uključenim stranama radi preporuka o zaštiti Visokih Dečana

Organizacija Evropa Nostra koja se bavi zaštitom kulturne i prirodne baštine u Evropi saopštila je, u odgovoru na pitanje Gazete Ekspres da je nominacija manastira Dečan na listi sedam najugroženijih lokacija za 2021. godinu zasnovana na međunarodnim izveštajima i razgovorima sa igumanom manastira Dečani Savom Janjićem.

Potpredsednik Evropa Nostra Gaj Klaus Clausse ističe da je nominaciju manastira Visoki Dečani na listu 7 najugroženijih mesta za 2021. godinu dala evropska mreža Budućnost verskog nasleđa. Oni su aktivni član Saveza za evropsku baštinu koji koordinira Evropa Nostra. Nominacija se zasnivala na javno dostupnim podacima, uključujući Izveštaje o statusu zaštite, dostupne na veb stranici UNESCO-a, brojne međunarodne izveštaje u medijima, kao i razgovor sa igumanom manastira Savom Janjićem. O ovoj nominaciji je detaljno raspravljao programski savetodavni odbor koji se sastoji od 16 međunarodnih stručnjaka iz cele Evrope.

Organizacija Evropa Nostra je saopštila da slede razgovori sa svim uključenim stranama radi preporuka o zaštiti Visokih Dečana.

 „Evropa Nostra će održati razgovore sa svim uključenim stranama kako bi predložila detaljan i sveobuhvatan izveštaj o trenutnoj situaciji i donela  preporuke za uklanjanje svih prepreka kako bi se osigurala odgovarajuća zaštita ove izvanredne svetske baštine. I dalje smo uvereni da ovaj hram i bilo koja druga kulturna baština na Kosovu ili širem regionu ne treba da bude izvor sukoba, već treba da služi kao vredna veza između svih građana koji su predani evropskim vrednostima, koji su posvećeni obnavljanju dijaloga i mir među narodima uz dužno poštovanje njihovog kulturnog i duhovnog identiteta ", kaže se u odgovoru.

Izvor: Kosovo online/Gazeta express

KiMVisoki DečaniEvropa NostraSava Janjić
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva