:

:

TV Most

Foto: ERP

clock

Jun 02, 2021   18:58

0

124

Evropa Nostra: Upis manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika kulture je početak procesa

Predsednik Evropa Nostre Herman Parcinger i predsednik Verskog nasleđa Pilar Bahamonde odgovorili su na pismo kosovskoj ministarki spoljnih poslova i dijaspore Doniki Gervali Švarc i ministru kulture, omladine i sporta Hajrulau Čekuu, koji su reagovali povodom upisa manastira Visoki Dečani na listu najugroženijih spomenika kulture u Evropi, rekavši da je to politička odluka nepravedna i doneta pod političkim uticajem, da upis manastira na listu nije kraj procesa, prenosi Reporteri.

U pismu se navodi je upis izvršen na osnovu dokumentacije, koje je pažljivo i uz najviše standarde koji se zahteva program, pripremilo Versko nasleđe i da sam upis nije kraj procesa, već da označava početak konsultacija sa svim zainteresovanim stranama.

„Kao rezultat toga, priprema se sveobuhvatan izveštaj o stanju sa adekvatnijim preporukama, akcija koja bi na kraju trebalo da dovede do uklanjanja rizika sa kojim se suočava određeno mesto nasleđa i posledično do uklanjanja mesta sa naše liste top ugroženih. Ovaj metod je primenjen na svim veb lokacijama koje su upisane na našu listu“, navodi se u odgovoru.

Dodaje se da je program pokrenut 2013. godine, i da je izabrano 43 mesta ugroženog nasleđa u 26 evropskih zemalja i da se jednom godišnje objavljuje lista sa sedam najugroženijih lokacija.

„Evropa Nostra deluje u partnerstvu sa EIB institutom u pronalaženju održivih rešenja tj. omogućavanju konstruktivnog dijaloga između svih relevantnih aktera, uključujući vlasti i civilno društvo. Naša misija je da sačuvamo integritet i autentičnost odabranih mesta za dobrobit društva u celini“, dodaje se u odgovoru.

U pismu je potvrđen dolazak stručnjaka iz Evropa Nostre na KiM na jesen, u skladu sa epidemiološkom situacijom, te da će pre dolaska, u junu održati onlajn sastanak, na kojem će razgovarati o detaljima.

„Zahvaljujemo na uveravanjima o posvećenosti vaše vlade u očuvanju kulturnog nasleđa i radujemo se uključivanju u otvoren i konstruktivan dijalog za naše dobro“, navodi se između ostalog u pismu.

Izvor: Kosovo Onlajn

Visoki DečaniEvropa Nostra
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva