:

:

TV Most

Foto: EPA-EFE

clock

Januar 09, 2021   15:05

0

107

Evropa: Pogoršava se epidemiološka situacija u Italiji,u Nemačkoj preminule još 1.083 osobe

U poslednjih sedam dana u Italiji se beleži pogoršanje epidemioploške situacije, piše onlajn novina "Fanpejdž" koja prenosi podatke Ministarstva za zdravstvo. Procenat zaraženih od kovida19, u odnosu na broj testiranih raste kao i indikator brzine širenja korona virusa Rt, koji se dobije na osnovu analize 21 parametra.

Epidemiološka situacija se smatra pod kontrolom sve dok je Rt ispod 1, a u većini italijanskih regija Rt je iznad 1, dok je u severnoj regiji Veneto "jako visoka".

U poslednja 24 sata broj novozaraženih je premašio 17 hiljada, a od zaraze kovidom19 preminulo je 414 osoba.

Vladino kooridinaciono telo, sastavljeno do stručnjaka iz Ministarstva za zdravstvo i Visokog instituta za zdravlje, a koje prati razvoj pandemije, upozorava da je u Italiji "situacija delikatna i da bi mogla biti uvod u novu fazu brzog širenja korona virusa narednih sedmica"

Vlada razmatra nove mere ograničenja i najavljuje da će, zbog epidemiološke situacije, od ponedeljka pet regija biti ponovo takozvane "crvene", to jest na snazi će biti oštre anti-kovid mere.

Francuska: 19.814 novih slučajeva, 281 osoba preminula

Francuska je u poslednja 24 časa prijavila 19.814 novih slučajeva korona virusa, u poređenju sa 21.703 dan ranije, ali taj broj ostaje daleko od vladinog cilja za manje od 5.000 novih dnevnih infekcija.

Francusko ministarstvo zdravlja takođe je prijavilo 281 smrtni slučaj u bolnicama od posledica kovida-19, u poređenju sa 277 koliko ih je bilo u četvrtak, prenosi Rojters.

Ukupan broj slučajeva u Francuskoj u desetomesečnoj pandemiji iznosi 2.747.135, a broj umrlih 67.431.

Francuska vlada saopštila je u četvrtak da će restorani, pozorišta, bioskopi i skijališta i dalje biti zatvoreni, jer se virus još uvek prebrzo širi i bolnice su pod pritiskom.

Premijer Žan Kasteks takođe je rekao da se ne mogu isključiti dodatna nacionalna ograničenja i da će noćni policijski čas biti produžen najmanje do 20. januara.

Vlada je ove nedelje pojačala kampanju vakcinacije pojednostavljujući proces kako bi se brže isporučivale injekcije nakon što su usporeni početak francuske kampanje vakcinacije, u poređenju sa evropskim susedima, kritikovali lekari, naučnici i političari, navodi britanska agencija.

Od ponoći stalni nadzor granice sa Češkom i Slovačkom

Austrija je, kao meru za sprečavanje širenja korona virusa, od ponoći uvela stalne kontrole na granicama ka Češkoj i Slovačkoj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije istaklo je da su kontrole na granici sa dve susedne zemlje uvedene jer je u Češkoj I Slovačkoj epidemiološka situacije veoma zabrinjavajuća.

Mali granični prelazi su potpuno zatvoreni, a putnici koji ulaze u Austriju moraju u karantin, osim prekograničnih radnika i teretnog saobraćaja.

"Naš zadatak je da učinimo sve kako bi stopa infekcije u Austriji ostala što niža, i da radimo na njenom smanjenju. Situacija u Slovačkoj i Češkoj je trenutno ekstremno teška. Posebno u Češkoj, registrovan je masivan porast broja infekcija. Kako bi zaštitili građane u našoj zemlji uvodimo na granicama kontrolu svih vozila koja ulaze", najavio je ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer.

Svi putnici koji budu ulazili u Austriju, kao što je aktuelno slučaj i na prelazima sa Slovenijom i Mađarskom, moraju potpisati obavezu samoizolacije.

Od 19.decembra je u Austriji na snazi oštriji režim ulaska u zemlju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin, uz mogućnost prekida nakon pet dana izolacije negativnim testom.

U Nemačkoj 24. 694 novozaražena, 1.083 osobe preminule

U Nemačkoj su u polsednja 24 sata potvrđena 24. 694 nova slučaja korona virusa, saopštio je Institut Robert Koh.

Prijavljena su i 1.083 smrtna slučaja, prenosi Rojters.

Do sada je u Nemačkoj zaražena 1.891.581 osoba, a 39.878 ih je preminulo.

Grčka u ponedeljak otvara vrtiće i osnovne škole

Jaslice, vrtići i osnovne škole u Grčkoj, ponovo će biti otvorene u ponedeljak, 11. januara, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

I nastavnici i učenici moraće stalno da nose maske u svim zatvorenim prostorima školske zgrade, javlja grčka agencija ANA.

U svim školama će biti antiseptika, i dezinfekcije svih prostora, pod nadzorom lokalnih vlasti.

Nacionalna agencija za javno zdravlje će u školama, po potrebi, vršiti testiranja.

Izvor: Танјуг

Evropakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva