:

:

TV Most

clock

Februar 27, 2021   17:26

0

88

Evropa: U Austriji 2.457 novozaraženih, Izrael poklanja vakcine; Italija pooštrava mere

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovano 2.457 nova slučaja zaraženih korona virusom što je novi rekord u februaru, kada su brojevi novozaraženih bili ispod 2.000 do pre četiri dana.

Trenutno u Austriji ima 16.227 aktivno obolelih, od kojih je hospitalizovano 1.266, a na intenzivnoj nezi se nalazi 264.

U protekla 24 sata umrlo je 23 osobe, tako da je ukupan broj preminulih dostigao 8.538. Od početka pandemije u Austriji pozitivno je testirano 453.669 osoba, a izlečeno je 428.904.

Micotakis: Rat protiv korone se nastavlja, ali se pobeda vidi

Rat protiv korona virusa se nastavlja, ali pobeda je sada vidljiva, poručio je grčki premijer Kirijakos Micotaks povodom godinu dana od potvrđivanja prvog slučaja korona virusa u Grčkoj.

On je u autorskom tekstu za dnevnik "Ta Nea" rekao da će pobeda nad pandemijom doći pre ako svi ostanu oprezni.

"Poštovanje epidemioloških restrikcija i preventivnih mera je način da idemo napred dok ne vakcinišemo celu zemlju", rekao je Micotakis.

Tek tada, kako je dodao, biće ostvaren cilj, prenosi ANA.

"Prva godina korona virusa u Grčkoj ostaće u istoriji kao prva i poslednja godina pandemije u našoj zemlji", naglasio je grčki premijer.

On je rekao da je zahvaljujući vakcinaciji oporavak privrede i društva sada vidljiv više nego ikad.

Izrael poklanja vakcine

Šta Italija namerava preduzeti u bilateralnim odnosima sa Izraelom i kao zemlja članica Evropske Unije, da bi se garantovalo da i Palestinci na okupiranim teritorijama dobiju anti-kovid vakcinu, pitanje je koje su, kako piše list “Manifesto”, uputila tri člana italijanskog parlamenta ministru za inostrane poslove Luiđiju di Maju.

S tim u vezi “Manifesto” piše kako je premijer Izraela Benjamin Natenjahu odlučio da pokloni doze antikovid vakcina nekim zemljama, ali "prvenstveno onima koje su spremne da priznaju Jerusalem kao glavni grad Izraela”.

Prema pisanju lista, na spisku su Čad, Uganda, Etiopija, Honduras, Gvatemala, Mađarska, San Marino, Mauritanija, Maldivi i još neke.

“I dok izraelski premijer planira kovid-diplomatiju, potpuno je nezainteresovan da vakcinaciju sprovede među pet miliona Palestinaca na okupiranim teritorijama”, podseća list.

"Manifesto” piše da i međunarodne humanitarne organizacije protestuju protiv ove diskriminacije.

List navodi i izjavu američkog demokratskog senatora Bernija Sandersa koji je takvo ponašanje vlade Benjamina Natenjahua ocenio uvredljivim, kao i pismo odbornika iz Njujorka Džamala Boumana izraelskom konzulu u kome je postavio pitanje “zašto su (jevrejski) kolonisti na okupiranim teritorijama vakcinisani, ali ne i Palestinci”.

Miler: Mađarska mora hitno do kolektivnog imuniteta

Porast u broju zaraženih od kovida u Mađarskoj zahteva hitnu akciju vlasti kako bi se što pre stekao kolektivni imunitet kroz masovnu vakcinaciju, rekla je danas Sesilija Miler, glavni zdravstveni inspektor i član kriznog štaba.

U Mađarskoj je danas zabeleženo skoro 5.000 obolelih, a Miler je novinarima rekla da vlada želi što pre da vakciniše ljude koji su se prijavili za vakcinaciju, prenela je agencija MTI.

Dosad se u toj zemlji 2,5 miliona registrovalo za vakcinaciju i očekuje se da će svi oni dobiti bar jednu dozu do Uskrsa, dodala je Miler.

Treći talas kovida je izazvan novim sojevima koji su mnogo zarazniji nego prethodni, ocenila je Miler i dodala da "Mađarska sada nije bez odbrane", jer njeni građani imaju pet vrsta vakcina na raspolaganju.

Italija pooštrava mere

Italijanska vlada odlučila je danas da u pet pet od 20 regija uvede oštrije epidemiološke mere nastojeći da zaustavi ubrzano širenje zaraze korona virusom, javlja Rojters, navodeći da je, zavisno od stepena zaraze, uspostavljen sistem od četiri zone.

Uvedene su bela, žuta, narandžasta i crvena zona što će vlastima omogućiti da sistem restriktivnih mera prilagode na osnovu sedmičnih procena situacije.

U crvene zone su, prvi put od kraja januara, stavljene dve regije - Bazilikata i Molize, što znači da lokalne vlasti na svojoj teritoriji moraju da zatvore barove i restorane, uz stroga ograničenja kretanja ljudi i zatvaranje svih delatnosti osim neophodnih trgovina.

Lombarija i Pijemont, u kojima su Milano, Torino, uz centralnu obalsku regiju, prebačene su iz žute u narandžastu zonu, pa su na tom području zatvoreni restorani i barovi, izuzev kućne dostave, uz ograničenje kretanja i zabranu napuštanja gradova izuzev u hitnim situacijama, zbog poslovnih obaveza ili iz zdravstvenih razloga.

Sardinija je prva regija koja je proglašena belom zonom, što podrazumeva samo minimalna ograničenja.

Italijansko ministarstvo zdravlja upozorilo je u petak da broj zaraženih i dalje raste, dok je u protekla 24 sata registrovano 20.499 novozaraženih, a dan ranije 19.886.

Italija u poslednjih pet dana beleži porast od 35 odsto novozaraženih u odnosu na isto razdoblje prethodne sedmice.

U petak su prijavljena 253 smrtna slučaja od posledica infekcije korona virusom, a dan ranije 308.

Savetnik u Ministarstvu zdravlja Đanin Rica ocenio je da "mnoge slučajeve zaraze uzrokuju nove varijante".

"Zabrinjava me širenje epidemije. Moramo i dalje biti na oprezu i brzo i odlučno intervenirati gđe je potrebno", rekao je Rica.

Uz nove restrikcije u pojedinim regijama u Italiji je i dalje na snazi zabrana rada teretana, dok je radno vreme barova i restorana ograničeno.

Procene su da bi restriktivne mere mogle ostati na snazi i posle uskršnjih praznika 4. aprila.

Izvor: Танјуг, FoNet

Evropakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva