:

:

TV Most

clock

Decembar 07, 2020   10:00

0

59

Evropa: U Austriji od danas popušta "zaključavanje". U Italiji manje zaraženih, ublažene i mere

U Austriji su od ponoći stupila na snagu nova korona pravila i popuštanje mere "zaključavanja".Tako ograničenje slobode kretanja više ne važi 24 sata, već od 20 do šest sati ujutro.

Tokom policijskog časa stan se može napuštati samo iz razloga odlaska na posao, nabavke potrepština, pružanja pomoći drugim osobama ili šetnje radi fizičke i psihičke rekreacije.

Popuštanjem zaključavanja đaci osnovnih škola i maturanti se vraćaju u školske klupe, a otvaraju ponovo i radnje.

I dalje važi ograničenje kontakata, koje je sada manje strože.

Do sada su članovi jednog domaćinstva imali mogućnost da se sretnu samo sa jednom osobom drugog domaćinstva, a sada je to prošireno na celo drugo domaćinstvo. Međutim, maksimalan broj je šest odraslih i šestoro dece.

Izuzetak su božićni i novogodišnji praznici, pa će 24. 25. 26. i 31.decembra biti omogućen susret maksimalno 10 osoba, uključujući decu, nezavisno od toga u koliko domaćinstava žive.

Tim danima neće važiti policijski čas, tako da će Božić i Nova godina moći da se slave i posle 20 časova.

Istovremeno i dalje važi zabrana za proslave rođendana i drugih jubileja.

I dalje je na snazi pravilo držanja distance od jednog metra na javnim mestima prema osobama koje nisu iz istog domaćinstva, a u zatvorenim javnim prostorima postoji obaveza nošenja maske.

Tako, na primer, u radnjama mora da se nosi maska, a i ograničen je broj osoba po principu 10 kvadrata po mušteriji.

Otvaraju se i uslužne delatnosti, kao što su frizeri, saloni lepote, u kojima je na snazi obaveza nošenja maski.

Gastronomija ostaje zatvorena za goste, ali zato je od šest ujutro do 19 časova moguće kupiti pića i jela za poneti, a posle tog doba dozvoljeno je samo raznošenje hrane.

Uvedena je zabrana prodaje otvorenih alkoholnih pića za poneti, a to se tiče pre svega štandova na kojima je prodavan punč, ispred kojih je proteklih dana bilo gužvi.

Konzumacija kupljenih proizvoda zabranjena je u blizini lokala.

Isto tako i dalje su zabranjene sve manifestacije, uz izuzetak verskih obreda, te i političkih skupova.

Hoteli ostaju zatvoreni za turiste, a izuzetak su poslovni putnici.

Od 7.januara je planirano da se gastronomija, hoteljerstvo i zabavna delatnost ponovo otvore, ali uz ograničenja u cilju sprečavanja širenja virusa.

Što se sporta tiče sve dvorane ostaju zatvorene za amaterski sport, a to se tiče i fitnes studija i bazena.

Sport na otvorenom je dozvoljen za sve vrste sportova gde nema telesnog kontakta, kao što je klizanje na ledu, golf, atletika I slično.

Od 24.decembra otvoriće se ski-piste, i žičare te se omogućava skijanje, ali hoteli ostaju zatvorenim u skijaškim centrima.

Muzeji i biblioteke ponovo se otvaraju, uz iste uslove kao i radnje - maske i ograničenje broja ljudi.

Što se staračkih domova tiče, i dalje je moguća samo jedna poseta po pacijentu nedeljno.

Od 19.decembra Austrija uvodi strogi režim za ulazak u zemlju, koji će biti na snazi do 10.januara.

Svi koji budu ulazili u Austriju nakon posete jedne od zemalja uvrštene u rizične regione ili države, moraće u obavezan desetodnevni karantin, koji će, uz negativan PCR test moći da se prekine najranije posle pet dana izolacije.

Time se želi sprečiti da migranti poreklom sa Balkana putuju u domovinu, zbog čega je vremenom važenja restrikcija obuhvaćen i pravoslavni Božić.

U Nemačkoj 12.332 novozaražena, umrlo još 147 ljudi

U Nemačkoj su potvrđena još 12.332 slučaja korona virusa, a od početka epidemije potrvđeno je ukupno 1.183.655 slučajeva infekcije, pokazuju današnji podaci Instituta Robert Koh.

Od korona virusa umrlo je još147 osoba, a ukupan broj umrlih je 18.919, prenosi Rojters.

U Italiji manje zaraženih, ublažene i mere

 Najnoviji epidemiolosski bilans u Italji pokazuje da stroge anti-kovid mere koje je uvela vlada daju rezultate - u jednom danu zabeleženo je 18.000 novozaraženih, ssto je polovina manje nego pre samo sedam dana.

Smanjuje se i broj preminulih - u poslednja 24 sata zarazi su podlegle 564 osobe, piše agencija Ansa .

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije u polovini od 20 italijanskih regija anti-kovid mere su ublažene, a to znači da se otvaraju barovi, restorani, šoping centri, pizerije.

Ostaje na snazi zabrana medjuregionalnog saobraćaja i putovanja, što je mera koju je oštro kritikovao predsednik severne regije Lombardija Atilio Fontana.

On tvrdi da je takva odluka u vreme praznika Božića i Nove Godine "van pameti" i da zabrana može da izazove sociološke probleme. 

Regija Lombardija je finansijski i centar velike industrije zemlje, prvi slučajevi kovida-19 u Italiji pojavili su se upravo u toj regiji koja je svih ovih meseci od kako traje pandemija korona virusa na prvom mestu po broju zaraženih i preminulih.

Izvor: Танјуг

koronavirusEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva