:

:

TV Most

clock

Oktobar 09, 2020   11:24

0

125

Evropa: U Bugarskoj, Češkoj, Ukrajini, Belgiji i Rusiji novi rekordi, u Nemačkoj 4.516 novih slučajeva

U Bugarskoj je broj obolelih od korona virusa u jednom danu nastavio da raste i od poslednjeg preseka potvrđeno je novih 516 slučajeva, što je za 79 više nego dan ranije.

To je, navodi se na sajtu bugarskog Ministarstva zdravlja, najveći broj obolelih u jednom danu od početka pandemije, a najviše obolelih je u Sofiji i Plovdivu, prenosi Tass.

Od posledica virusa preminulo je sedam osoba, ukupno 880.

Trenutno, 1.063 osoba je na bolničkom lečenju, od čega njih 56 na intenzivnoj nezi.

Kako je navelo Ministarstvo, problem predstavlja i manjak zdravstvenih radnika, pre svega medicinskih sestara, a dosta njih je i obolelo od virusa.

Od početka epidemije u Bugarskoj, 8. marta, od virusa je obolelo 23.579 osoba.

Španska vlada danas o vanrednom stanju u Madridu

Rano jutros počela je sednica španske vlade na čelu sa premijerom Pedrom Sančesom na kojoj se razmatra uvođenje vanrednog stanja u Madridu i okolnim opštinama.

Ta sednica usledila je dan nakon što je uveden delimičan karantin u Madridu i predgrađima, a radi sprečavanja širenja korona virusa, prenosi AP.

Kako se navodi, u četvrtak uveče Sančes je razgovarao sa regionalnom šeficom Izabel Dijaz Ajuso kojoj je postavio ultimatum da će, ukoliko ona sama ne proglasi vanredno stanje, vlada to učiniti u svakom slučaju.

Vanredno stanje vladi daje dodatna ovlašćenja da privremeno ograniči prava građana, a u ovom slučaju to bi se odnosilo na slobodu kretanja.

Poslednje dve nedelje Madrid i okolina beleže po 591 slučaj zaraze na 100.000 stanovnika, što je duplo više od cele Španije zajedno (257 na 100.000) i daleko više od evropskog proseka (113 na 100.000).

U Češkoj treći uzastopni rekord u broju obolelih

U Češkoj je treći dan zaredom zabeležen rekord u broju obolelih u jednom danu od korona virusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

U poslednja 24 sata potvrđeno je novih 5.394 slučajeva, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Češkoj u kojoj živi 10,7 miliona stanovnika, od virusa je obolelo 100.757, a preminulo 869 stanovnika.

U Nemačkoj preminulo još 11 osoba od kovida-19

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo 11 osoba, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U istom periodu potvrđeno je i novih 4.516 slučajeva, prenosi Rojters.

Kako se navodi, od početka pandemije od virusa je obolelo 314.660 osoba, a preminulo ukupno 9.678 osoba.

U Ukrajini najviše obolelih do sada-5.804

U Ukrajini je potvrđeno 5.804 slučajeva korona virusa, što je do sada najveći broj obolelih u jednom danu, saopštio je danas nacionalni Savet bezbednosti.

U istom periodu preminulo je 89 osoba, prenosi Rojters.

Zbog najnovijeg porasta broja infekcije ukrajinska vlada je odlučila da do kraja oktobra produži meru karantina za tu zemlju.

Od početka pandemije, u Ukrajini je obolelo 250.538 osoba.

Broj zaraženih koronom "eksplodirao" u Belgiji

Belgija u poslednja 24 sata beleži 5.728 novih slučajeva infekcije virusom COVID19 .

U nacionalnom Centru za javno zdravlje navode da je u pitanju povećanje od 2.000 slučajeva u odnosu na sredu 7. oktobar, a da je prosečan broj zaraženih u ovoj nedelji (2916) porastao za 72 procenta u odnosu na prethodnu sedmicu.

U poslednja 24 sata Belgija beleži i 18 smrtnih slučajeva i 124 nove hospitalizacije izazvane komplikacijama zbog novog korona virusa.

U poslednjih 14 dana, Belgija beleži više od 280 zaraženih na 100 hiljada stanovnika.

U Rusiji obolelo rekordnih 12.126 osoba, preminulo 201

U Rusiji je potvrđeno 12.126 novih slučajeva korona virusa, što je najveći broj obolelih u jednom danu od početka pandemije, saopštio je danas centar za borbu protiv korone.

Poslednji put najveći broj obolelih je zabeležen 11. maja, kada je potvrđeno 11.656 slučajeva, prenosi Tas s.

U istom periodu preminula je 201 osoba, i to je peti put da je broj umrlih od korona virusa premašio 20.

Od početka pandemije u Rusiji je od virusa obolelo milion i 272.238, a preminulo 22.257 osoba.

Raste broj obolelih u Mađarskoj, 15 osoba preminulo

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata od posledica korona virusa preminulo 15 osoba, a potvrđeno je i novih 1.176 slučajeva virusa, objavljeno je danas na sajtu mađarske vlade.

Na bolničkom lečenju se nalazi 993 obolelih, od kojih je 56 na respiratorima, prenosi MTI. Kako se navodi, u Mađarskoj je aktivno 25.107 slučajeva, a 22.385 je u kućnom karantinu.

Od početka pandemije, od korona vuirusa obolelo je 35.222, a preminulo 913 osoba.

Novi rekord i u Poljskoj

U Poljskoj je u proteklih 24 časa zabeležen rekordan broj novozaraženih od korona virusa koji iznosi 4.739, navelo je poljsko Ministarstvo zdravlja na svom Tviter nalogu.
Ukupan broj zaraženih od korona virusa sada iznosi 116.338, preneo je Rojters.
Od Kovid-19 u proteklih 24 časa preminule su 52 osobe, pa ukupan broj smartnih slučajeva iznosi 2.919.

Italija: Zabrinjava porast novozaraženih

Direktor italijanskog Instituta "Spalancani" profesor Đuzepe Ipolito kaže da je porast novozaraženih u Italiji od gotovo hiljadu više u odnosu na prethodni dan neočekivan, i da na žalost nije isključeno da broj zaraženih i dalje raste.

Institut "Spalancani" je uticajna ustanova na čije se analize oslanja Naučno-tehnički komitet vlade koji prati epidemiološku situaciju u zemlji.

U poslednja 24 sata u Italiji je ponovo zabeležen rekordan broj zaraženih, ukupno 4.458 novih slučajeva.

Vlada sa zabrinutošću i pažnjom prati situaciju, na građane se apeluje da disciplinovano poštuju mere zaštite, u kampanju su uključeni i političari i poznate javne ličnosti.

Za sada, kako piše dnevni list "Il fato Kotidijano" nisu predviđene nove, oštrije mere, bar ne pre 15. oktobra kada ce vlada doneti novu uredbu u vezi sa kovidom19.

Najviše zaraženih je u južnoj regiji Kampanja, gotovo 800 novih slučajeva više u odnosu na prethodni dan.

Zabrinjava ne samo nagli porast, već i mogućnosti regije Kampanja da se efikasno suoči sa širenjem zaraze.

Prema mišljenju stručnjaka porast novozaraženih u Kampanji je posledica malog broja testiranih jer više testova omogućava brže i efikasnije otkrivanje svih kontakata zaražene osobe.

U regiji nedostaje i tampona za test, pa se u Napulju čeka i po pet sati da bi se obavilo testiranje na korona virus.

Predsednik regije Vinćenco de Luka je zatražio od vlade pomoć ne samo u medicinskom materijalu već i osoblju jer regiji nedostaju lekari i medicinske sestre, a sada se pokazalo da je upitno i da li su bolnički kapaciteti kojima regija raspolaže dovoljni da zbrinu sve pacijente.

Mediji pišu kako je po novcu potrošenom na zdravstveni sistem regija Kampanja na prvom mestu u Italiji, ali da stanje u bolnicama ne odgovara utrošenom novcu.

Tužilaštvo ispituje 15 miliona evra potrošenih na izgradnju dve montažne kovid-bolnice na početku pandemije, jer se ispostavilo da sada nedostaje bolničkih ležajeva.

Izvor: Танјуг

Evropakoronavirus
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva