:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2020   19:42

0

95

Evropa: U Francuskoj zaraženo još 12.148 ljudi, preminulo 136; U Britaniji trećina stanovništva u karantinu

U Nemačkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 2.673 slučajeva korona virusa, saopštio je Institut za infektivne bolesti Robert Koh. U istom periodu preminulo je osam osoba, prenosi Rojters.

 

Od početka pandemije u Nemačkoj je na korona virus pozitivno 294.395 osoba, dok je 9.508 pacijenata preminulo.

U Češkoj ponovo rekordan broj novoobolelih

U Češkoj je potvrđeno novih 3.493 slučajeva korona virusa što je do sada najveći broj obolelih u jednom danu u toj zemlji, saopštilo je češko Ministarstvo zdravlja.

U Češkoj, u kojoj živi 10,7 miliona građana, od početka pandemije od korona virusa obolelo je 74.255 osoba, dok je preminulo 678, prenosi Rojters.

U toj zemlji, poslednjih nedelja beleži se povećan broj pozitivnih na virus.

Vlada spremna da izda maksimalno upozorenje za Pariz

Francuska vlada spremna je da od ponedeljka u Parizu izda maksimalno upozorenje na Kovid-19, saopštio je ministar zdravlja Olivier Veran.

Ovaj potez najverovatnije će dovesti do zatvaranja kafića i restorana i do pooštravanja drugih restrikcija na javni život, prenela je sincoh agencija Rojters.

Veran je juče na konferenciji za novinare rekao da šire područje Pariza sada ispunjava sva tri kriterijuma vlade za izdavanje najvišeg stepena upozorenja na korona virus. U poslednja 24 sata stopa zaraženosti u prestonici Francuske premašila je 250 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Francuski ministar zdravlja je rekao da će vlada i gradsko veće Pariza još jednom pregledati sve pokazatelje u nedelju i da će preduzeti odgovarajuće mere, ukoliko ne bude nikakvog poboljšanja.

Vlada je prošlog ponedeljka naredila zatvaranje kafića i restorana u Marselju na dve nedelje, što je dovelo do organizovanja protesta.

Vlasnici restorana u Parizu planiraju da održe protest u petak.

Veran je rekao da ima pokazatelja da se popravlja epidemiološka situacija u Bordou, Nici i Marselju, gde su već ranije uvedene restrikcije.

Za sada ne postoji opasnost od opterećenja zdravstvenog sistema na nacionalnom nivou usled porasta broja obolelih od Kovid-19, rekao je francuski ministar zdravlja.

Francuska je danas prijavila 13.970 novih slučajeva korona virusa, što je blizu prošlonedeljnog rekordnog dnevnog bilansa, dok su od posledica zaraze preminule još 63 osobe.

Od početka pandemije, u Francuskoj je potvrđeno 577.505 slučajeva Kovida-19, od čijih je posledica do sada preminulo 32.019 ljudi.

U Rusiji obolelo 9.412 osoba, najviše od 1. juna

U Rusiji je u poslednja 24 sata broj obolelih porastao za 9.412 osoba, što je najveći broj obolelih u jednom danu od 1. juna, saopštio je danas ruski Krizni centar za borbu protiv kovida 19.

U istom periodu preminulo je 186 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao 21.077, prenosi Tass. Najviše novozaraženih je u Moskvi, gde je prijavljeno 2.704 novih slučajeva, najviše od 26. maja.

Do sada je u Rusiji od virusa kovid-19 obolelo milion i 194.643 osoba.

Gradonačelnik Moskve: Pojačaćemo kontrolu poštovanja mera

Vlasti u Moskvi pooštriće kontrolu poštovanja mera protiv korona virusa u tom gradu, najavio je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin.

Sobjanin je za televiziju "Rusija-14" rekao da su vlasti u prestonici pojačale inspekcije u maloprodajnim objektima, bioskopima i pozorištima.

"Upozorili smo šefove takvih organizacija da će, ako se ne poštuju epidemiološki zahtevi, biti zatvoreni. Disciplina u tim mestima je mnogo bolja sada. Držaćemo ih na oku", poručio je Sobjanjin.

On je dodao da je dao uputstva da se pojača kontrola poštovanja sanutarnih zahteva u svim ovlastima - građevinarstvu, industriji, trgovini i kulturi, prenosi TASS.

Sobjanin je dodao da će gradske vlasti kažnjavati organizacije i preduseća, koji ne budu postupali u skladu sa zahtevom da deo njihovog osoblja radi na daljinu.

U Bugarskoj potvrđena nova 263 slučaja korone

U Bugarskoj je potvrđeno novih 263 slučajeva korona virusa, dok je sedam osoba preminulo od posledica virusa, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu bugarske vlade.

U poslednja 24 sata testirano je 4.843 osoba, ukupno 534.135, a najviše novozaraženih je u Sofiji, prenosi BTA.

Trenutno, u Bugarskoj je aktivno 5.477 slučajeva, njih 857 je hospitalizovano, a 47 se nalazi na odeljenju intenzivne nege.

Od početka pandemije u Bugarskoj je od virusa kovid-19 obolelo 21.096, a preminulo 832 osoba.

U Mađarskoj 17 osoba preminulo od korone

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata 17 osoba preminulo od posledica korona virusa, dok je potvrđeno i novih 1.322 slučajeva, objavila je danas mađarska vlada na svom sajtu. Trenutno, u toj zemlji je aktivno 21.484 slučajeva, prenosi MTI. Od marta ove godine, kada je proglašena pandemija, u Mađarskoj je obolelo 28.631, a preminulo 6.349 osoba.

Najviše obolelih je u regionu Budimpešte, ali i Fejera i Čongrada.

Blagi porast novozaraženih od korona virusa u Velikoj Britaniji

Broj novozaraženih od korona virusa u proteklih 24 časa u Britaniji porastao je za 6.968 na ukupno 467.146.

To je blagi porast u odnosu na jučerašnji dan kada je broj novozaraženih iznosio 6.914, ali manje nego u utorak kada je registrovan rekordni broj novih slučajeva koji je iznosio 7.143, preneo je Rojters.

Broj smrtnih slučajeva od korona virusa u proteklih 24 časa iznosio je 66, što je porast u odnosu na jučerašnji dan kada je preminulo 59 osoba.

Od korona virusa u Birtaniji ukupno je preminulo 42.268 osoba.

Aleksandra Joksimović: Sve oštrija politika nošenja maski u Velikoj Britaniji

Ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović gostujući na TV Pink kazala je da se trenutna strategija borbe protiv korona virusa u Velikoj Britaniji razlikuje u odnosu na prvi talas epidemije, te da za sada nema potpunog zatvaranja, da pabovi rade do 22 časa, ali da je sve oštrija politika nošenja maski.

''Pokušava se napraviti određeni balans kako ekonomija ne bi trpela kao što je u prvom talasu'', rekla je Joksimović putem skajpa.

Dodala je da je, za razliku od prvog talasa, najveći broj zaraženih u starosnoj grupi od 18 do 24 godine, ali da postoji bojazan da se virus proširi i na rizične grupe, posebno na starije od 65 godine.

''U studentskim kampusima često dolazi do zaražavanja zbog čega je veliki broj studenata u karantinu. U Mančesteru je čak 1.700 studenata zatvoreno u svojim sobama i ne mogu da izlaze što izaziva određenu vrstu nelagode i protesta'', kazala je ambasadorka.

Kako je rekla, u gradovima koji su targetirani kao žarišta, zatvaranje i izolacija se snažnije sprovede, a među poslednjim primerima je Liverpul.

Joksimović je primetila da se u britanskim medijima svakodnevno pojavljuju vesti o javnim ličnostima i političarima koji krše mere zaštote, a poslednji primer je, kako kaže, poslanica Škotske nacionalne partije koja je sa simptomima infekcije doputovala vozom u London i učestvovala u debati u parlamentu.

"Uveče je dobila pozitivan test na koronu da bi se ujutro ponovo vozom vratila u Škotsku. To se smatra skandalom i ona je suspendovana", prenela je ambasadorka.

Joksimović je kazala da se u Velikoj Britaniji velike nade polažu u vakcinu protiv korona virusa i podsetila da je oksfordska vakcina među prvima ušla u proces testiranja.

"Naučnici smatraju bi do kraja godine ta vakcina mogla da uđe u primenu, ali da zbog velikog broja ljudi koji bi trebalo da se vakcinišu, treba računati da se u sledećih godinu dana život neće u potpunosti vratiti u normalu", kazala je Joksimović.

Poljska: Zabeležen rekordni broj zaraženih od korona virusa

U Poljskoj je zabeležen novi rekordni broj novozaraženih od korona virusa koji iznosi 2.292 slučajeva, navelo je danas poljsko Ministarstvo zdravlja na svom Tviter nalogu.

U protekla 24 časa registrovano je 27 smrtnih slučajeva od Kovid-19, preneo je Rojters.

Ukupno u zemlji je zabeleženo 95.773 slučajeva korona virusa i 2.570 smrtnih slučajeva.

Anšober: Situacija stabilizovana na visokom nivou

Ministar zdravlja Austrije Rudolf Anšober rekao je da se epidemiološka situacija stabilizuje, iako na jako visokom nivou što se broja novozaraženih tiče.

Anšober je, na konferenciji preneo da je u poslednja 24 sata registrovano 688 nova slučaja zaraze korona virusom, uz istovremeno 710 novoizlečenih.

On je rekao da je broj aktivno obolelih blago opao na 8.385, od kojih je 472 hospitalizovano, a 100 se nalazi na intenzivnoj nezi.

Kao i u prethodnom periodu, Beč prednjači sa 266 po broju novozaraženih, a sledi Donja Austrija sa 103.

Anšober je rekao da se epidemiološka slika nije promenila, što je dobra vest, te ukazao da nema naznaka da je pandemija dostigla svoj vrhunac.

Naveo je da u susedstvu Austrije postoji zabrinjavajući rast, uz izuzetak Italije, Švajcarske i Nemačke.

"Pre dve nedelje smo bili suočeni sa prognozama koje su predviđale dva potpuno različita scenarija - najbolji je predviđao stabilizaciju, a najgori drastičan rast, odnosno da do kraja septembra imamo dnevno 2.500 novoobolelih. Uspeli smo da stabilizujemo situaciju i ostvarimo najbolji scenario“, objasnio je Anšober.

On je kazao da je cilj da se broj novoobolelih u naredna dva-tri meseca prepolovi.

Istovremeno je ukazao da Austrija ostvaruje rekordni broj testiranja, pa se brojke od proleća ne mogu porediti.

S tim u vezi je naveo da je u protekla 24 sata testirana 21.839 osoba, a da je prosek 14.500, dok je cilj da se dostigne prosek od 15.000.

"Brojke testiranja idu u pravom smeru, ali kada se više testira, ima i više otkrivenih obolelih", naglasio je Anšober.

Rekordan broj zaraženih korona virusom u Sloveniji

Slovenija je zabeležila rekordan broj zaraženih korona virusom na dnevnom nivou pošto je danas potvrđeno da je još 238 osoba testirano pozitivno na korona virus, pokazuju podaci vlade te zemlje.

Ukupno su do sada korona virusom zaraženo 6.103 osoba, prenosi STA. Od korona virusa preminule su još dve osobe, čime je ukupan broj žrtava dostigao 154.

Prema podacima vlade, 3.281 osoba je juče testirana na korona virus.

Na intenzivnoj nezi nalazi se 15 osoba, dok je u bolnicama 86 ljudi. Aktivno 1.908 slučajeva.

Slovačka: Blagi pad novozaraženih korona virusom

Broj novozaraženih korona virusom u proteklih 24 časa u Slovačkoj porastao je za 679 na ukupno 11.617, pokazuju podaci Nacionalnog zdravstvenog informativnog centra objavljeni na sajtu covid-19.nczisk.sk.

To je blagi pad u odnosu na jučerašnjih rekordno 797 novozaraženih u jednom danu, preneo je TASR.

Istovremeno u zemlji je tokom jučerašnjeg dana preminulo šest osoba, pa ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 54.

U bolnicama se nalazi 251 osoba, od kojih 11 na odeljenjima intenzivne nege, a 23 na respiratorima. U proteklih 24 časa testirane su 7.824 osobe, tako da ukupan broj testiranih sada iznosi 474.845. Od korona virusa se do sada izlečilo 4.756 osoba.

Italija: U Rimu obavezne maske i na otvorenom

Zaštitne maske biće obavezne i na otvorenom u Rimu i okolnom regionu Lacio, odlučile su danas lokalne vlasti zbog porasta broja inficiranih korona virusom.

Italija je u četvrtak prvi put od kraja aprila registrovala više od 2.000 novih slučajeva infekcije korona virusom, od toga 265 u regiji Lacio, prenosi Rojters.

U brojnim drugim italijanskim regijama, uključujući Kampaniju, već je obavezno nošenje maski na otvorenom.

"Većina novih slučajeva korona virusa povezana je sa nedostatkom poštovanja mera nošenja maske i držanja socijalne distance", izjavio je šef zdravstva regiona Lacio Alesio DiAmato najavljujući nove mere.

Italija je bila prva zemlja u Evropi koja je pogođena epidemijom kovid-19 i na drugom je mestu u Evropi po broju umrlih, posle Velike Britanije. Od korona virusa u Italiji je umrlo skoro 36.000 ljudi, a potvrđeno je 317.409 slučajeva zaraze.  Zahvaljujući jednom od najstrožih karantina u svetu, italijanska vlada je uspela da zarazu stavi pod kontrolu.

Broj inficiranih polako se povećava tokom poslednja dva meseca, ali Italija i dalje ima manje novozaraženih nego druge evropske zemlje.

U Rumuniji 2.343 nova slučaja, preminule 53 osobe

U Rumuniji su u poslednja 24 sata potvrđeno 2.343 nova slučaja korona virusa, a preminule su 53 osobe, saopštio je krizni štab.

Od poslednjeg preseka testirano je 26.011 uzoraka, prenosi Ađerpres.

Od početka epidemije u toj zemlji je zaražena 132.001 osoba, od kojih je 4.915 preminulo.

Rekordan broj novozaraženih od korone u Severnoj Irskoj

Broj novozaraženih od korona virusa u Severnoj Irskoj porastao je u prethodnih 24 časa za 934 slučajeva, saopštili su danas zdravstveni zvaničnici.

To je više nego duplo u odnosu na rekordan broj novozaraženih registrovanih pre dva dana, preneo je Rojters.

Broj slučajeva u Severnoj Irskoj u prethodnih sedam dana u odnosu na 100.000 stanovnika porastao je na 139,4 u odnosu na prethodnu sedmicu kada je iznosio 69,5, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja.

Madrid će od večeras ponovo biti zatvoren

Madrid je prva evropska prestonica koja će opet biti zatvorena od večeras, tako što 4.8 miliona stanovnika prestonice i devet okolnih opština neće moći da napuštaju grad u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

Zbog povećanog broja slučajeva, Madrid i još devet okolnih opština ući će u karantin, a biće dozvoljeno samo putovanje radi posla, škole, posete doktoru ili kupovine.

Biće skraćen i rad barova i kafića sa jedan sat posle ponoći na 23.00 sata, preneo je Rojters.

Restorani, teretane i prodavnice moći će da rade sa pola kapaciteta.

Prema rečima regionalnog zdravstvenog zvaničnika Enrikea Ruisa Eskudera, mere zatvaranja počinju da se primenjuju na Madrid i devet okolnih opština u 22.00 časa po lokalnom vremenu.

"Dužni smo da ovo započnemo od danas", izjavio je regionalni zvaničnik Enrike Lopes na konferenciji za novinare, izvinjavajući se Madriđanima zbog neizvesnosti koja je postojala proteklih dana okrivivši za to centralnu vladu.

Madrid je sa 850 zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika glavno žarište Evrope.

U Albaniji 159 zaraženih, jedna osoba preminula

U Albaniji su za poslednja 24 sata zabeležena 159 nova slučaja zaraze korona virusom, saopštilo je ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg preseka, preminula je jedna osoba, a oporavilo se 265, prenosi agencija ATA.

Prema podacima sajta Worldmeter , u Albaniji je od početka pandemije zaraženo skoro 14.000 ljudi, a preminulo je 389.

Aktivnih slučajeva je 5.234, a u kritičnom stanju je 18 obolelih.

Francuska: Zaraženo još 12.148 ljudi, preminulo 136

Francusko ministarstvo zdravlja prijavilo je 12.148 novih slučajeva korona virusa u poslednja 24 sata, dok je od posledica COVID -19 preminulo još 136 osoba, najviše u jednom danu od sredine maja.

Broj novozaraženih koji je danas zabeležen dosta je manji od prošlonedeljnog rekorda, kada je korona virus potvrđen kod preko 16.000 ljudi.

Ukupan broj zaraženih korona virusom u Francuskoj u ovom trenutku iznosi 589.653. Od posledica COVID-19 do sada je preminulo 32.155 pacijenata, prenosi agencija Rojters.

Broj hospitalizovanih pacijenata uvećan je za 106 na 6.758, dok je odeljenima intenzivne nege smešteno 1.276 obolelih, za 11 više nego juče.

Izvor: Танјуг

koronavirusEvropa
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva