:

:

TV Most

clock

Novembar 03, 2020   20:33

0

252

Evropa: U Mađarskoj od ponoći vanredno stanje, uvodi se policijski čas; Ukrajina klizi u epidemiološku katastrofu

Mađarska vlada ponovo uvodi vanredno stanje zbog epidemije korona virusa, koje stupa na snagu u ponoć, i trajaće 90 dana, objavio je premijer Viktor Orban.  

 

U Mađarskoj je u poslednja 24 sata od virusa kovid-19 obolelo još 3.989 osoba, dok je preminulo 84 pacijenata, uglavnom starijih i sa hroničnim bolestima, objavljeno je danas na sajtu vlade.

Aktivno je 63.940 slučajeva korona virusa, od kojih je 4.767 na bolničkom lečenju, a 348 na respiratorima, prenosi MTI.

Od početka pandemije obolelo je 86.769, a preminulo 1.973 osoba.

Zatvaraju se barovi i mesta za zabavu i uvodi noćni policijski čas. Škole, prodavnice i restorani ostaju otvoreni, prenosi Rojters.

Orban je u video poruci na Fejsbuku najavio da će vanredno stanje trajati 90 dana, prenosi MTI.

U Nemačkoj  potvrđeno novih 15.352 slučajeva korona virusa

U Nemačkoj je potvrđeno novih 15.352 slučajeva korona virusa, saopštio je danas Institut za infektivne bolesti Robert Koh.

U poslednja 24 sata od posledica virusa preminula je 131 osoba, prenosi Rojters.

Od početka pandemije u Nemačkoj je od korona virusa obolelo 560.379, a preminulo 10.661 osoba.

Da li novi test može da spreči zatvaranje domova za stare

Dok se Evropa bori sa drugim talasom epidemije korona virusa, u Nemačkoj se nadaju da bi novi tip testova mogao da pomogne da se domovi za stara lica ne zatvore u potpunosti za posete.

Tzv. antigeni testovi, koji detektuju jedan specifični protein iz korona virusa, počeli su da se koriste pre nekoliko meseci.

Reč je o brzim i jeftinim testovima za koje stručnjaci kažu da su manje pouzdani od standardnih PCR testova koji mogu da otkriju i nasitniji fragment genetskog traga korona virusa, preneo je AP .

"Imamo novu strategiju. Možemo da sprovodimo brzo testiranje svih koji dolaze u posetu štićenicima domova za stara i nemoćna lica", izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel i najvila da će domovima u Nemačkoj biti obezbeđeno čak 20 testova mesečno za svakog štićenika posebno.

Nemačka je uspešnije od mnogih drugih država EU uspela da se izbori sa širenjem korona virusa u drugom talasu epidemije.

U Nemačkoj je do sada potvrđeno oko 550 hiljada obolelih od kovida-19, duplo manje nego u V. Britaniji, Španiji ili u Francuskoj i 10.669 preminulih kovid pacijenata.

Ministarstvo zdravstva Nemačke saopštilo je da će u novembru biti obezbeđeno 9 miliona testova, a u decembru čak 11 miliona.

Austrija: 4.182 novozaraženih, bez Donje Austrije, umrlo 33

U Austriji je, u poslednja 24 sata, registrovano 4.182 nova slučaja zaraze korona virusom.

Ovaj broj, međutim, ne sadrži podatke iz pokrajine Donje Austrije, koja je imala tehničke probleme pa nije mogla da prijavi broj novozaraženih.

U Gornjoj Austriji registrovano je 1.098 novozaraženih, u Beču 830, Štajerskoj 592, Tirolu 560, Forarlbergu 500, Salcburgu 236, Koruškoj 234, Burgenlandu 132.

Broj hospitalizovanih kovid pacijenata porastao je za 370, na 2.431, od kojih je 366 na intenzivnoj nezi, što je za 30 više nego juče.

Broj umrlih dostigao je novi rekordni nivo od 33, i ukupno iznosi 1.192 preminulih.

Od početka epidemije u Austriji je 118.942 osobe pozitivno testirano na korona virus.

Od danas je u Austriji, u sklopu novih mera za smanjenje širenja korona virusa, stupila na snagu uredba koja predviđa drugo "zaključavanje" uz, ovaj put, policijski čas od 20 do šest sati ujutro.

Nova mera predviđa ograničenje slobode kretanja od 20 časova do šest sati ujutro, sa ciljem sprečavanja zaražavanja na žurkama i tokom privatnih proslava.

Od danas od 20 časova moguće je izaći iz kuće samo ako postoji opasnost po život, ako treba da se pruži pomoć nekom licu, a u to spada i šetnja kućnih ljubimaca, to jest snabdevanja osnovnim namirnicama, zbog posla, ili zbog fizičkog i psihičkog oporavka, u šta se podrazumeva šetnja, trčanje, vožnja biciklom.

Što se privatnog prostora tiče zabranjene su žurke u garažama, baštama, a što se poseta tiče one su moguće samo do 20 časova, i to samo pripadnici jednog drugog domaćinstva.

To znači da je od sada, na mesec dana, moguće druženje samo sa pripadnicima jednog drugog domaćinstva.

Na javnim mestima mora da se poštuje distanca od najmanje jednog metra prema osobama koje nisu iz istog domaćinstva.

Maske moraju da se nose u javnim zatvorenim prostorima, u javnom prevozu, ali i na stanicama.

Kada je reč o taksi vozilima moguće ih je koristili ako u jednom redu sede samo dve osobe, a to pravilo važi i za auto-škole.

Gastronomija i hoteli moraju zatvoriti svoja vrata za goste, ali zato imaju mogućnost da, u naredne četiri nedelje, vrše isporuku hrane, uz ograničenje da je preuzimanje narudžbine u objektu moguće samo od šest ujutro do 20 časova, a dostava može da se obavlja i tokom policijskog časa.

I hoteli moraju zatvoriti svoja vrata, uz izuzetak za poslovne putnike.

Takođe i kultura je pogođena novim merama te opera, pozorišta, bioskopi moraju pauzirati, te se otkazuju i sve manifestacije, od sajma, do proslava rođendana, svadbi i slično.

U crkvama su dozvoljene verske službe, ali važi obaveza nošenja maski, dok je uvedeno ograničenje broja osoba na sahranama na maksimalno 50 uz maske i distancu.

Za razliku od proleća ovaj put radnje ostaju otvorene, ali važi pravilo da po mušteriji moraju imati na raspolaganju po 10 kvadratnih metara, uz nošenje maski i distance.

Francuska: 854 osobe umrle od kovida, 36.330 novih slučajeva

Francuske zdravstvene vlasti prijavile su danas 36.330 novih slučajeva, dok su od posledica kovid-19 preminule 854 osobe.

Ovo je najveći dnevni broj preminulih od ove bolesti u jednom danu od 15. aprila, prenosi Rojters, i dvostruko veći od 416 u ponedeljak, a ukupan broj smrtnih slučajeva sada iznosi 38.289.

Ukupan broj zaraženih sada iznosi 1.502.763, i peti je po veličini na svetu.

Pariz: Vlasti vraćaju policijski čas od 21 sat

Francuska vlada još nije donela zvaničnu odluku o policijskom času za ceo Pariz, iako je policija navela zabranu kretanja kao opciju, saopšteno je danas iz kabineta francuskog premijera.

Ranije u toku dana, portparol vlade Gabrijel Atal je rekao da će vlasti vratiti policijski čas u Parizu i verovatno u širem području glavnog grada, koje se zove Ostrvo Francuske, kako bi se suzbilo širenje korona virusa, preneo je Rojters.

Policijski čas bi trebalo da počne od 21.00 sat mada su zdravstveni radnici prošle nedelje tražili da počne od 19.00.

Francuska: Svakih 30 sekundi oboli po jedan Parižanin

Svakih 30 sekundi po jedan Parižanin oboli do kovida-19, a na svakih 15 minuta u bolnice stiže po jedan novi pacijent, izjavio je danas ministar zdravstva Francuske Olivije Veran.

U intervjuu za radio RTL ministar Veran je ovim rečima indirektno odgovorio na zahteve gradonačelnice Pariza An Idalgo da se dozvoli rad manjim knjižarama i drugim malim radnjama kako bi se održali trgovina i bazične društveno-ekonomske aktivnosti u Parizu, koji je u lokdaunu, preneo je Rojters.

Veran je ocenio da bi takva odluka bila previše rizična, imajući u vidu dramatični talas širenja korona virusa u francuskoj prestonici.

"Želimo da spasemo i Parižane i narod Francuske i to ćemo učiniti sa odlučnošću i dosledno", rekao je ministar zdravstva Francuske Olivije Veran.

U Bugarskoj preminuo 51 pacijent, najviše do sada

U Bugarskoj je u poslednja 24 sata potvrđeno još 2.427 slučajeva korona virusa, a preminulo je 51 pacijenata, što je najveći broj preminulih u jednom danu, objavljeno je danas na sajtu za praćenja stanja sa korona virusom.

Testirano je 7.910 osoba, procenat pozitivnih u odnosu na broj testiranih je 30,68 odsto, prenosi BTA .

Aktivno je 34.110 slučajeva, od kojih je njih 2.841 u bolnicama, a 180 na intenzivnoj nezi.

Od početka pandemije od korona virusa obolelo je 56.496, a preminulo 1.349 osoba.

Italija: Od korone preminulo 353, najveći broj od 6. maja

Broj preminulih od korona virusa u Italiji porastao je danas za 353, što je najveći broj od 6. maja, saopštilo je italijansko Ministarstvo zdravlja.

To je veliko povećanje u odnosu na jučerašnji broj smrtnih slučajeva koji je iznosio 233, preneo je Rojters.

Ukupan broj preminulih u Italiji sada iznosi 39.412, preneo je portal Worldometers.

Tokom proteklih 24 časa registrovano je 28.244 novih slučajeva korona virusa, što je znatno više u odnosu na jučerašnjih 22.253 novozaraženih.

Ukupan broj zaraženih od Kovid-19 u Italiji iznosi 759.829.

U Lombardiji situacija najteža, lekari traže totalni karantin

U severnoj italijanskoj pokrajini Lombardija broj novozaraženih korona virusom raste, a lekarska komora te regije uputila je apel vlastima u kojem tvrdi da je situacija u medicinskim ustanovama postala nepodnošljiva i da je neophodno odmah uvesti totalni karantin.

U Lombardiji je u poslednja 24 sata zabeleženo 5.200 novih slučajeva infekcije, 46 osoba je podleglo kovidu-19, a procenat zaraženih na stotinu testiranih je 21,9 odsto, izveštava agencija Ansa.

Predsednik Lekarske komore Lombardije dr Umberto Karlo Rosi, koji je potpisao apel, tvrdi da "ne postoje male mere za velike probleme", aludira na postepene mere zaštite koje uvodi vlada i ističe da "bez hitnih i drastičnih mera epidemiološka situacija u regiji može samo da se pogorša".

U apelu vlastima regije Lombardija, koja je industrijski najrazvijenija i najbogatija u Italiji, lekari navode da još nemaju neophodnu opremu i materijal da bi svoj posao mogli obavljati bez rizika od zaraze.

Na nacionalnom nivou, u Italiji je u poslednja 24 sata otkriveno nešto manje zaraženih koronavirusom nego prethodnog dana, ukupno 22 hiljade, ali je testirano skoro 50 hiljada osoba manje nego dan ranije.

U skladu sa najnovijim vladinim merama, Italija će biti podeljena u tri grupe zavisno od težine epidemiološke situacije, a na osnovu toga će se preduzimati i mere zaštite.

Pokrajine gde je rizik od širenja zaraze najveći biće svrstane u treću grupu i već su sada, prema pisanju medija, tri regije - Lombardija, Pijemonte i Kalabrija najverovatniji kandidati za pooštravanje lokalnih mera.

Obustavljeni svi domaći i međunarodni letovi ka i iz Soluna

Grčka avio kompanija Egian erlajns suspendovala je sve domaće i međunarodne letove ka i sa solunskog aerodroma "Makedonija" od danas pa do 17. novembra, zbog pooštravanja mera u tom gradu.

Svi putnici koji su ranije kupili karte, biće obavešteni o opcijama koje imaju, prenosi ANA .

Kako se navodi, njih će obavestiti ili lično kompanija putem poruke ili agent.

Zbog povećanog broja slučajeva korona virusa u Solunu i još tri grada uvedeno je zatvaranje koje je danas stupilo na snagu.

Do sada je testirano 1.111.991 osoba.

Velika Britanija: Planiramo da testiramo ceo Liverpul za početak

Britanska vlada planira program testiranja po gradovima, a prvi u nizu je Liverpul, preneo je danas AP.

Svako ko je stanovnik ili radi u ovom primorskom gradu od 500.000 stanovnika će biti ponuđeno testiranje, kako bi se zaustavilo širenje korona virusa.

Testiranje će se obaviti raznim metodama, uključujući i testove koji su gotovi za 30 do 60 minuta.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će "napredni testovi pomoći da se otkriju asimptomatski slučajevi, kako bi zaraženi bili u samoizolaciji i sprečili širenje".

Liverpul je samo prvi grad koji treba da pokaže na koji način je Britanija spremna da obavi masovna testiranja širom zemlje.

AP dodaje da grad poznat po grupi Bitlsi je mesto sa najvećim brojem zaraženih u Engleskoj, sa više od 410 slučajeva na 100.000 stanovnika.

Poljska: Broj zaraženih od korona virusa prešao 400.000

Ukupan broj zaraženih od korona virusa u Poljskoj prešao je danas 400.000, saopštilo je poljsko Ministarstvo zdravlja, nakon što se broj slučajeva udvostručio u periodu od manje od dve sedmice.

Broj novozaraženih porastao je danas za 19.364, pa ukupan broj slučajeva iznosi 414.844, navelo je Ministarstvo zdravlja, preneo je Rojters.

U protekla 24 sata preminulo je 227 osoba, tako da ukupan broj smrtnih slučajeva od Kovid-19 iznosi 6.102.

U Slovačkoj 16 preminulo od kovida-19, pozitivno još 1.727

Slovački nacionalni zdravstveni centar objavio je danas da je u toj zemlji u poslednja 24 sata potvrđeno novih 1.727 slučajeva korona virusa, a da je 16 osoba preminulo.

U istom periodu testirano je 18.994 osoba, od početka pandemije 832.238, prenosi Tass.

Na bolničkom lečenju nalazi se 1.327 osoba, od kojih je na intenzivnoj nezi 104, a na respiratorima 96 osoba.

Do sada je od korona virusa u Slovačkoj obolelo 63.556, a preminulo 235 osoba.

Belgija "puna", korona pacijente prevoze u Nemačku

U bolnicama u Briselu više nema slobodnih kreveta za intenzivnu negu pacijenata sa korona virusom, a preostalih sto slobodnih mesta na nivou cele zemlje biće popunjena u narednih par dana, upozoravaju belgijske zdravstvene vlasti.

Sa preko 600 novih hospitalizacija dnevno i ukupno 6.823 pacijenta na bolničkom lečenju, od čega preko 1.300 na intenzivnoj nezi, Belgija je ove nedelje prevazišla vrhunac prvog talsa pandemije Kovid19, kada je u pitanju popunjenost bolničkih kapaciteta.

Jedinice intenzivne nege u Briselu su dostigle maksimum, a novi pacijenti se prebacuju u druge bolnice širom zemlje i u inostranstvo.

Zdravstvena inspekcija upozorava da je u nedelju 1. novembra samo 106 od 2.000 mesta na intenzivnoj nezi u Belgiji još uvek bilo dostupno.

Istovremeno tokom vikenda intenziviran je transfer pacijenata sa korona virusom iz belgijskih u nemačke bolnice.

Ukrajina klizi u epidemiološku katastrofu

Situacija sa epidemijom korona virusa u Ukrajini je blizu katastrofalne i nacija mora da se pripremi za najgori scenario, upozorio je ministar zdravstva Ukrajine Maksim Stepanov.

U poslednja 24 sata evidentirano je 8.899 novih slučajeva kovida-19, a ukupno 411.093 potvrđenih i 7.532 smrtna slučaja od početka epidemije.

"Ukoliko Ukrajinci nastave ovako ozbiljno da se oglušuju o bezbednosne mere nećemo izbeći katastrofu. Najteže nam tek predstoji", upozorio je Stepanov, preneo Rojters.

Ukrajinski ministar zdravstva najavio je prošlog meseca da će biti uvedene znatno strože mere ukoliko broj dnevno zaraženih premaši 11 do 15 hiljada u upozorio da će zdravstveni sistem Ukrajine kolabirati ukoliko broj obolelih u jednom danu bude veći od 20 hiljada.

Rumunija: Rekordan broj preminulih i obolelih od korone

Rumunija je danas zabeležila rekordan broj preminulih od korona virusa i novozaraženih - život je izgubilo 120 ljudi, a inficirano je 7.733 osoba, saopštio je krizni štab ove zemlje.

Svi slučajevi su novi, što znači da nijedna osoba inficirana koronom nije prethodno bolovala od ove bolesti, a urađeno je 30.366 testova za poslednja 24 časa, javio je Ađerpres.

Računajući današnji presek, Rumunija je zabeležila 258.437 slučajeva korona virusa, a 181.175 ljudi je izlečeno.

Sa 120 preminulih, broj ljudi koji su izgubili život od ove opake bolesti je skočio na 7.273.

Istočni susedi Srbije imaju 11.897 pacijenata u bolnicama, 974 se nalazi na intenzivnoj nezi, a u samoizolaciji je 58.021 osoba.

Policija je saopštila da je u prethodna 24 sata napisala 6.229 kazni zbog kršenja restriktivnih mera u vrednosti od 831.880 leja (170.000 evra).

Švedska: 10.177 novih slučajeva za 3 dana, 31 osoba preminula

Švedska je danas registrovala 10.177 novih slučajeva korona virusa i 31 smrtni ishod, zabeleženih od prethodnog ažuriranja podataka u petak, pokazali su statistički podaci zdravstvene agencije.

Slučajevi u nordijskoj zemlji, koja ne objavljuje ažurirane podatke o kovid-19 tokom vikenda i ponedeljka, naglo su porasli poslednjih nedelja, više puta dostižući dnevne rekorde prošle sedmice.

Švedska je registrovala 31 novi smrtni slučaj, čime je ukupan broj porastao na 5.969 tokom pandemije.

Stopa smrtnosti po glavi stanovnika u Švedskoj je nekoliko puta veća nego kod nordijskih suseda, ali niža od nekih većih evropskih zemalja, poput Španije i Britanije.

Danska: Zatvoren parlament jer poslanici imaju koronu


Danski parlament je danas prekinuo izglasavanje određenih zakona i sve sastanke unutar Skupštine, pošto je nekoliko poslanika pozitivno na korona virus, dok je šestoro ministara moralo u samoizolaciju dok čeka rezultate testova.

Petoro poslanika je reklo da su pozitivni na korona virus, a na to je šest ministara moralo u samoizolaciju nakon što su bili u kontaktu sa zaraženima, među njima je i ministar pravde Nik Hekereup, preneo je Rojters pozivajući se na Ricau novinsku agenciju.

Premijer Danske Mete Frederiksen je rekla da je razgovarala sa Hekerupom u petak, zbog čega je odložena debata koja je danas trebalo da se održi u parlamentu.

Češka: Skoro 10 hiljada novih slučajeva u poslednja 24 sata


U poslednja 24 sata u Češkoj Republici je evidentiran 9.241 novi slučaj kovida-19 i 225 preminulih, sopšteno je danas iz ministarstva zdravstva te zemlje.

U skoro 11-milionskoj Češkoj od početka pandemije do danas potvrđeno je ukupno 350.896 slučajeva kovida-19 i 3.654 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima, preneo je Rojters.

U Rusiji zabeleženo 18.648 slučajeva kovida


U poslednja 24 sata u Rusiji je potvrđeno novih 18.648 slučajeva kovida-19, čime je ukupan broj obolelih porastao na 1.673.686, objavio je danas Centar za borbu protiv kovida-19.

U istom periodu preminulo je 355 osoba, a smrtnost je porasla na 1,72 odsto, prenosi Tass. Od početka pandemije preminulo je ukupno 28.828 osoba.

Izvor: RTV, T a n j u g

koronavirusEvropaFrancuskaČeškaItalijaDanskaŠvedskaRumunijaRusijaMađarska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva