:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 20, 2015   12:05

0

154

Evropa Jugoistok - Zabeležena sećanja

Na postavci su predstavljena dela 23 umetnika iz 11 država jugositočne Evrope (Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Kipra, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije i Turske), tema su sećanja, a težište rada je istorija jugoistočne Evrope.

"Pravo mesto za prezentaciju ovako velikog regionalnog projekta jeste Muzej istorije Jugoslavije zato što ovaj muzej podstiče pamćenje i kulturu sećanja radi razjašnjavanja jugoslovenskih fenomena i ideje jugoslovenstva uopšte", rekla je na otvaranju izložbe Neda Knežević, direktor Muzeja istorije Jugoslavije.

Na okruglom stolu održanom posle otvaranja izložbe, "Savremena umetnost između istorije i sećanja" sa Konstance Vike, glavnom kustoskinjom izložbe, Anom Panić, kustoskinjom Muzeja istorije Jugoslavije i umetnicima Sandrom Vitaljić, Predragom Terzićem i Nikolom Radićem Lucatijem.

Na izložbi su predstavljeni radovi (fotografije, video radovi i instalacije) koje se bave pitanjima koletivnog pamćenja, različith kultura sećanja, memorijalnih prostora i posebnom ulogom slika u ovim procesima.

Koncept izložbe osmislili su Florian Ebner i Konstane Vike, dok je kustoskinja u Beogradu Ana Panić, kustoskinja MIJ.

Kao što je Vike navela u uvodu kataloga izložbe, izbor umetničkih radaova na ovoj izložbi polazi od pretpostavke da fotografski, filmski i video-mediji imaju poseban odnos prema prošlosti i igraju bitnu ulogu u predstavljanju indiviualnih rituala sećanja i kulture kolektivnog pamćenja.

Izložba je tematski podeljena na šest celina, a uređenje postavke je polazište koje nudi različite perspektive za posmatranje izloženih dela.

Neki od pristupa su definisani svojom temomo, drugi umetnčki stavom, a neki opet promišljanjem samog medija kojim se služe.

Ako se komparativno sagledavaju sva dela koja su izložena, vidljivo je na koje se sve načine fotografija može upotrebljavati.

Izložba je do sada gostovala u 12 gradova jugoistočne Evrope( Pula, Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Sofija, Bukureš, Kišnjev, Tirana, Solun, Atina, Ankara, Nikozija), a u Beogradu publika može da je vidi u Muzeja istorije Jugoslavije do 19.septembra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva