:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

April 13, 2019   17:52

0

229

Evropska budućnost Albanije je u rukama grčke manjine?

Grčki premijer Aleksis Cipras istakao je da je pitanje prava grčke manjine u Albaniji ključno za grčku podršku u procesu evropskog integrisanja Tirane.

Sastanak Ciprasa i njegovog albanskog kolege Edija Rame usledio je samo nekoliko nedelja nakon što je Rama podneo amandman na zakon o razvoju turizma na obalama Albanije, prema kome bi imovina Grka u obalnom području Himare mogla biti zaplenjena, prenosi ANA-MPA.

Prema diplomatskim izvorima, dvojica lidera su razgovarali o stavu Evropske unije o imovinskim pravima vezani za grčku manjinu u Albaniji, kao i o albanskom zakonodavstvu koje se odnosi na pitanje samoopredeljenja.

Cipras je pozdravio prošlonedeljnu odluku albanske vlade o upisu i izdavanju vlasničkog lista građanima koji još uvek nemaju vlasnički list o svom imanju, te istakao važnost primene ove odluke.

Očekuje se da će nova odluka albanske vlade biti uskoro objavljena u Službenom glasniku Albanije, a kako kažu izvori, Rama je dao uverenje svom grčkom kolegi i obavezao se da će poštovati pravila EU o imovinskim pravima vlasnicima nekretnina koji mogu da obezbede papire vlasništva.

Prethodno je, tokom izborne kampanje za evropske i lokalne izbore u Grčkoj, povodom prava Grka u Albaniji reagovao i lider grčke opozicije Kirijakos Micotakis koji je rekao da će njegova stranka Nova demokratija, ukoliko pobedi na ovogodišnjim izborima, usloviti evropsku integraciju Albanije pravima grčke manjine koja živi u jugoistočnim delovima ove države.

Izvor: Танјуг

CiprasGrčkaAlbanijaDubrovnik
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva