Evropska budućnost Beograda i Prištine samo preko EU dijaloga

:

:

TV Most

clock

Jun 16, 2020   13:52

0

83

Evropska budućnost Beograda i Prištine samo preko EU dijaloga

Strateški ciljevi Beograda i Prištine su evropska budućnost i članstvo u EU, a put ka ostvarenju te budućnosti vodi kroz dijalog kome posreduje EU i to se ne može zaobići, kaže portparol EU Peter Stano.

Peter Stano je odgovarajući na pitanja evropskih medija o "mešanju SAD" u dijalog Beograd i Prištine, a nakon najave sastanka dve strane koju Vašington organizuje 27. juna, poručio da je "EU pozitivna" kada god se radi o inicijativama koje podržavaju proces dijaloga Beograda i Prištine kome posreduje EU.

"Mi posredujemo u dijalogu, ali pomoć bilo kog partnera koji deli isti cilj je dobrodošla. EU i SAD imaju iste ciljeve na Zapadnom Balkanu kao što su stabilizacija i reforme", kaže Stano.

Govoreći o "mogućem dogovoru dve starne koji bi bio postignut u Vašingtonu, a bio destabilizirajući za region i poremetio proces koji vodi EU", Stano naglašava da su u pitanu spekulacije i da dve strane "dobro znaju" kakve su mogućnosti.

"Obe strane su vrlo svesne da je njihova budućnost evropska budućnost i da žele da uđu u EU. Ne verujem da će dogovoriti bilo šta što će im onemogućiti da postignu ovaj strateški cilj koji je i želja nihovih građana", kaže Stano.

On dodaje da se EU ne fokusira na najave već na konkretne rezulate koje je EU već pokazala u regionu, uključujući i dijalog Beogarda i Prištine

"Šta god da se dogovori u drugim formatima uključiće se u dijalog kome posreduje EU jer ovo je glavna platforma za Srbiju i Kosovo da se približe konačnom sporazumu u o normalizaciji odnosa i da napreduju ka članstvu u EU", poručuje Stano.

On naglašava da specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak ima punu podršku svih zemalja članica EU da nastavi i finalizuje dijalog Beograda i Prištine, a da je podršku radu Lajčaka juče izneo i državni sekretar SAD Majk Pompeo u razgovoru sa šefom dilomatije Žosepom Borelom.

Izvor: Танјуг

KiMdijalog Beograda i PrištineEUStanoLajčak
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva