:

:

TV Most

clock

April 27, 2020   12:40

0

95

Evropska festivalska asocijacija pisala Vladi Srbije

Najvažnija asocijacija evropskih festivala Jurop, koja broji više od 90 najvećih festivala na kontinentu, uputila je pismo premijerki Ani Brnabić, u kojem poziva Vladu Srbije da ekonomski podrži i sačuva srpsku manifestacionu privredu, koja je ugrožena zbog pandemije korona virusa.

 

Generalni sekretar asocijacije Kristof Huber navodi da su države širom sveta već izdvojile ogromna sredstva da bi sačuvale svoje vodeće manifestacija i poziva Vladu Srbije da na isti način, programima ekonomske podrške, podrži srpsku manifestacionu privredu i desetine hiljada radnika koji su zaposleni u tom sektoru u Srbiji.
Navodi da je globalna manifestaciona industrija jedna od privrednih grana koje su najteže pogođene novonastalom situacijom, imajući u vidu da su veliki događaji prvi ugašeni i da će poslednji biti vraćeni u normalno stanje.
Ističe da manifestacije svojim lokalnim ekonomijama donose stotine miliona evra prihoda na godišnjem nivou. On je u pismu podsetio da Srbija ima višestrukog nosioca titule Najboljeg evropskog festivala, te da je Egzit ekonomiji Srbije do sada doneo više od 200 miliona evra prihoda.
U pismu se dodaje da su krizi naročito izloženi umetnici i nezavisni radnici u sektoru kulture koji zavise od rada manifestacija i konstantuje da bi oni takođe trebalo da budu obuhvaćeni predloženim merama.
Asocijacija podseća da je Nemačka za spas manifestacione, kulturne i kreativne industrije opredelila rekordnih 50 milijardi evra, dok je samo grad Berlin za očuvanje svojih kultnih noćnih klubova, koji u ovom gradu uživaju status institucija kulture, namenio 30 miliona evra. I druge države, poput Velike Britanije, Francuske, Italije, Švajcarske izdvojile su više stotina miliona evra direktne finansijske podrške za spas ovog segmenta privrede, zaključuje asocijacija u pismu.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva