:

:

TV Most

clock

Jun 30, 2019   20:16

0

87

Evropska "igra prestola" – ko će biti pobednici

Evropski lideri na samitu u Briselu pokušaće da se dogovore o timu koji će voditi EU u narednih pet godina. Na prethodna dva samita dogovora nije bilo jer nijedan od predloženih kandidata nije dobio potrebnu većinu da bi na mestu predsednika Evropske komisije nasledio Žan-Kloda Junkera.

Vodeći kandidat najveće političke grupe narodnih stranaka u Evropskom parlamentu Manfred Veber nije obezbedio većinu ni u Evropskom parlamentu ni u Evropskom savetu.

Uoči današnjeg samita, u prvi plan je iskočilo ime Fransa Timermansa, kandidata socijaldemokrata i socijalista koji je aktuelni potpredsednik Evropske komisije.

Međutim, neizvesno je hoće li Timermans obezbediti podršku jer se zemlje Centralne i Istočne Evrope protive njegovom izboru.

Takođe, postavlja se pitanje, ako Timermans bude na čelu Evropske komisije, koje političke grupe će dobiti ostala čelna mesta. Spekuliše se da bi narodnjaci mogli da dobiju mesto visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost a liberali predsednika Evropskog saveta.

Uoči samita, fransuski predsednik Emanuel Makron je rekao da postoje četiri čelne pozicije koje zavise od odluke evropskih lidera.

"Moj stav je da dve od te četiri pozicije moraju da zauzmu žene", poručio je Makron.

Premijer Poljske Mateus Moravjecki smatra da Timermans nije kompromisni kandidat.

"On je kandidat koji deli Evropu i ne razume zemlje Centralne i Istočne Evrope, koje se suočavaju sa postkomunističkom krizom". Naveo je Moravjecki.

Težak zadatak za Tuska 

Nemačka kancelarka Angela Merkel ukazuje da Evropski parlament insistira na sistemu vodećih kandidata ali da Narodna stranka nema potrebnu većinu.

"Zato će Donald Tusk, kao predsedavajući, večeras imati težak zadatak", kaže Merkelova.

Upozorila je da bi samit mogao da potraje jer je komplikovano ostvariti kompromis zbog različitih interesa političkih grupa, geografskog balansa i rodne ravnopravnosti.

Kao kompromisni kandidati za vodeća mesta u EU pominju se mnogi kandidati, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

U svakom slučaju, predlog lidera EU sredinom jula trebalo bi da bude odobren u Evropskom parlamentu.

Izvor: RTS

EU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva