:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Februar 15, 2019   14:46

0

252

Evropska komisija oštro preti Italiji

Evropska komisija pozvala je Italiju da što pre razjasni da li planira završetak železničke veze sa Francuskom, odnosno projekta koji je izazvao podele među koalicionim strankama u italijanskoj vladi.

Portparol Evropske komisije je, na konferenciji za novinare, rekao da bi objašnjenje iz Rima trebalo da stigne narednih dana, čime je, ocenjuje Rojters, izvršio dodatni pritisak na zvanični Rim.

Italijanski "Pokret pet zvezdica" dugo se suprotstavljao planu izgradnje železničke veze sa Francuskom, odnosno železničkom tunelu ispod Alpa, kao projektu koji je, kako tvrde, bespotrebno rasipanje novca, dok je koalicioni partner tog pokreta, stranka Liga, snažno podržala projekat, nazivajući ga "hitno potrebnom investicijom".

Komisija je već odobrila više od 810 miliona evra za finansiranje projekta, poznatog kao TAV, koji bi povezao italijanski grad Torino sa Lionom u Francuskoj.

Portparol Evropske komisije je, takođe, poručio da vlasti u Rimu rizikuju da izgube deo grantova koje je Komisija već odobrila, kao i da bi Rim mogao da bude primoran da vrati deo već potrošenog novca EU ako nastavi sa odlaganjem projekta.

"Komisija ne može da isključi ni mogućnost da će možda zatražiti od Italije da vrati obezbeđene grantove", rekao je on.

AP javlja da sa francuske strane mašina za probijanje tunela, dugačka 140 metara, napreduje svakog dana po prosečnoj stopi od skoro 20 metara, dok je na italijanskoj strani sve mirno, a gradilište čuva obezbeđenje. Projektom je predviđeno da tunel bude dug 57,5 kilometara.

Izvor: Танјуг

Evropska komisijaEUItalija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva