:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2020   20:14

0

124

Evropska komisija: Rast poslovnog raspoloženja i zapošljavanja u Srbiji

Optimizam među privrednicima u Srbiji i njihova očekivanja u pogledu budućeg zapošljavanja ojačali su u septembru 2020. u odnosu na prethodni mesec, pokazuje istraživanje Evropske komisije koje je objavljeno danas.

Indeks poslovnog raspoloženja u Srbiji, koji izračunava Komisija, popeo se sa 82,7 poena u avgustu na 89,8 bodova u septembru, pokazuju rezultati ankete objavljeni na zvaničnom veb sajtu EK.

Indikator očekivanja novog zapošljavanja kod privrednika u Srbiji takođe je skočio sa avgustovskog nivoa od 102,1 bod na 109,6 poena u septembru.

Znatno je poboljšan poslovni sentiment u srpskoj industriji, gde je prema pokazateljima Komisije, indeks napredovao sa minus 3,1 poena u avgustu na minus 1,6 poena ovog meseca, dok su u sektoru usluga poslovna očekivanja skočila sa nivoa od minus 18,9 bodova prošlog meseca na minus 10,4 u septembru.

Rast beleži u septembru i indeks poverenja srpskih potrošača na 6,2 poena u odnosu na avgustovskih 4,0 boda, dok je u sektoru maloprodaje poslovno raspoloženje prešlo iz minusa od 5,1 poena u avgustu na pozitivnu teritoriju u septembru sa indeksom od plus 1,9 bodova.

Jedino je među kompanijama iz građevinskog sektora došlo do porasta pesimizma u septembru, s obzirom na to da je poslovno raspoloženje splasnulo na minus 7,1 poen sa nivoa od minus 3,2 boda u avgustu, prema rezultatima istraživanja Evropske komisije.

Izvor: Танјуг

Evropska komisijaSrbijazapošljavanjeproizvodnja
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva