:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Maj 29, 2020   12:34

0

99

Evropska unija opredelila Srbiji bespovratnih 70 miliona evra

Evropska unija opredelila je 70 miliona evra bespovratnih sredstava Srbiji u okviru prvog dela IPA programa za 2020. godinu, a finansijski sporazum o tome potpisan je danas u Beogradu, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Sporazum su potpisali ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, a ceremoniju potpisivanja putem video linka pratio je i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Vučić: Beskrajno hvala, 170 miliona mnogo znači Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je danas Evropskoj uniji i državama članicama na sredstvima koja izdvaja za Srbiju, kroz IPA programe, jer taj novac, ističe, mnogo znači Srbiji, tim pre, kada se zna da države taj novac nisu morale da upute našoj zemlji.

“Nijedna država članica EU nije obavezna da novac svojih poreskih obveznika troši na nas. Mogli bi da ga potroše na svoje potrebe, da urade šta hoće sa njim i zato sam veoma zahvalan svim zemljama, administraciji EU koja je tu odluku donela”, rekao je Vučić.

EU je Srbiji opredelila 70 miliona evra, za šta je sporazum danas potpisan, a još 98 miliona Srbija bi trebalo da dobije do kraja godine.

To je, kaže, Vučić možda mali novac samo za one koji ne znaju šta znači jedan milion, a pogotovo - 170 miliona.

“Nekada će neko da da kaže koliko bismo dobili da smo članica EU, a koliko dobijamo kao zemlja koja još nije član, ali je na EU putu. Ja sam uvek umeo da iskažem poštovanje ka novcu koji dobijamo, koji države Eu izdvajaju za nas, iako ne moraju”, rekao je predsednik.

Vučić je ponovio da Srbija ostaje na EU putu, te zahvalio komesaru Oliveru Varheljiju, jer, kaže, jer mi u Srbiji znamo koliko je truda, rada i energije uložio da pomogne Srbiji.

Komesar za proširenje se, takođe, danas obratio putem video-linda iz Brisela, nakon potpisivanja Sporazuma.

Varhelji: Još jedan dokaz posvećenosti EU

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da je danas potpisani sporazum, kojim EU izdvaja 70 miliona evra u grantovima za Srbiju, još jedan dokaz posvećenosti Evropske unije evropskoj budućnosti Srbije.

Varhelji je putem video linka iz Brisela, nakon potpisivanja Finansijskog sporazuma za prvi deo IPA programa EU za 2020. godinu, rekao da je EU još tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa izdvojila pomoć, mahom za medicinska sredstva.

Kako je objasnio, današnjim sporazumom Evropska unija izdvaja 70 miliona evra u grantovima za ekonomski oporavak Srbije posle korona krize.

"To će doprineti srpskim građanima tako što će pomoći da se unapredi konkurentnost i brži ekonomski rast", rekao je Varhelji.

On je naveo da se pomoć sastoji iz tri dela.

Biće obezbeđeni grantovi za 450 mikropreduzeća i startapova, kako bi otvorili nova radna mesta u dva regiona u Srbiji, biće uloženo u socijalnu i lokalnu strukturu, podršku zapošljavanju i socijalnoj politici za najranjivije grupe, mlade ljude, ljude sa invaliditetom, žene i Rome.

Takođe, podržaće se reforme u vezi sa EU, posebno kad je reč o energetici, poljoprivredi, saobraćaju i zdravstvu.

"Komponeta zdravstva uključuje dodatnu podršku Srbiji kako bi se izašlo na kraj sa zaraznim bolestima poput kovid. 2,5 miliona evra će biti potrošeno na medicnske zalihe i milion evra da Ministarstvo zdravlja dobije ekspertizu iz država članica EU", reklao je on.

Varhelji je naveo da će drugi deo programa, kasnije u 2020. godini, doneti još 98 miliona evra što će omogućiti dodatno finansiranje za ekonomski oporavak opština, malih i srednjih preduzeća i turizma.

"To će pomoći Srbiji da radi na preradi otpadnih voda, upravljanju otpadom, kvalitetu vazduha", rekao je Varhelji.

On je naveo da je EU od 2007. godine obezbedila 2,8 milijardi evra grantova Srbiji što je među najvišim donacijama EU po glavi stanovnika, koje su date nekoj zemlji koja nije u EU.

"Mi smo najveći doanator Srbiji i najvažniji trgovinski partner", rekao je Varhelji i dodao da je to još jedan pokazatelj posvećenosti EU evropskoj budućnosti Srbije

On je istakao da će EU izaći sa ekonomskim investicionim planom za region na jesen, u cilju podrške eknomskog opravka od kovid krize.

Čestitao je predsedniku Aleksandru Vučiću što se efikasno i brzo reagovao na krizu kovid 19.

Verhelji: Srbija može da računa na pomoć; Vučić: Dobra vest

Komesar za proširenje Oliver Verhelji izjavio je danas da Srbija može da računa na novac iz plana za oporavak EU, vredan, inače, 750 milijardi evra, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da je to za nas iznenađujuće dobra vest, jer nismo računali na tu mogućnost.

"Za nas iznenađujuće dobra vest, to je fer, ali nismo se nadali, srećni smo i zatečeni. to za nas nisu beznačajni iznosi", poručio je Vučić u Palati Srbija.

Vučić je rekao da je srećan i jer čekamo jesen i ekonomski plan za region.

"To čeka ceo Zapadni Balkan, sa ogromnim nadanjima u podršku iz Brisela", rekao je predsednik.

On je istakao i da smo mi zadovljni ako EU potroši na sebe što više novca, jer je dve trećine naše trgovisnke razmene je sa EU i to bi značilo da ćemo i mi brže da jačamo.

"Što zemlje EU brže ojačaju, to ćemo i mi brže da ojačamo, svaki plan oporavka je snažan signal da srpska ekonomija može da jača", istakao je Vučić.

Komesar Verhelji rekao je da je EK usvojila plan oporavka, koji predviđa rešavanje krize posle kovid epidemije.

"Dobra vest za ceo region, kao i za Srbiju je to što ćemo mi pokušati da uključimo Srbiju i druge zemlje Zapadnog Balkana što više u ovaj paket oporavka", poručio je Verhelji.

On je najavio da će biti predloženo dodatno finasiranje čitavom susedstvu i Zapadnom Balkanu, ali da je rano da se govori o ciframa.

"Trudimo se da uključimo Zapadni Balkan u što više prokjekata i oblasti koje su trenutno predviđene samo za članice," istakao je Verhelji.

Zajedno moramo da radimo na oporavku ekonomije, a početkom jeseni plan oporavka za region.

"Da, i Srbija može računati na plan za oporavak", poručio je komesar.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva