:

:

TV Most

clock

Septembar 29, 2020   20:02

0

69

Evropski lideri traže hitno obustavljanje oružanog sukoba u Karabahu

Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je danas sa premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom i predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim tražeći obustavu sukoba.

 

"U telefonskom razgovoru je kancelarka podvukla da je hitno potrebno primirje i povratak za pregovarački sto", preneo je portparol kancelarke Štefan Sajbert.

Ona je istakla da OEBS sa "Minsk grupom" pruža za to odličan forum. Naglasila je da susedne zemlje treba da doprinesu miroljubivom rešenju.

Kastaldo: EU da uloži maksimalne napore za mir u Karabahu

Potpredsednik Evropskog parlamenta i predstavnik italijanskog pokreta "Pet zvezdica" Fabio Masimo Kastaldo zatražio je u pismu visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žosepu Borelju da EU uloži maksimalne napore za momentalno obustavljanje svih neprijateljstava u regionu Nagorno-Karabaha.

"Ubedjen sam da Unija mora snažno da podigne glas, kao i da razmotri eventualnu mogućnost pribegavanju sankcijama ukoliko dodje do odbijanja zaustavljanja neprijateljstava", naveo je Kastaldo u pismu adresiranom na Borelja, koje je potpisao zajedno sa ostalim kolegama EP, navodi ANSA.

U pismu je zatraženo da se ulože svi napori za zaustavljanje vatre jer, kako se navodi, sukob u kavkaskom Nagorno-Karabahu preti da zapali čitav region.

Takođe, zatraženo je da se omoguće mehanizmi za nadgledanje bilo kakvih kršenja što bi omogućilo da se povrati neophodno poverenje, "neophodno za efikasan proces dijaloga".
"Evropske vrednosti multilateralizma i mira moraju prevladati", zaključio je Kastaldi.
Sukob izmedju Jermenije i Azerbejdžana ponovo je otpočeo u nedelju u spornom regionu Nagorno-Karabaha, naseljenom većinski etničkim Jermenima ali dejure u sastavu Azerbejdžana.

Francuska inicijativa za rešavanje sukoba u Nagorno Karabahu

Francuska je danas najavila da će inicirati razgovore u okviru OEBS-ove Minsk grupe koju predvode Rusija, Francuska i SAD, s ciljem da se posreduje u sukobu izmedju Jermenije i Azerbejdžana koji je u toku protekla dva dana eskalirao u Nagorno Karabahu, samoproglassenoj jermenskoj republici u Azerbejdzzanu.

Od kako je pre dva dana počela ova najnovija oružana konfrontacija, prijavljene su desetine poginulih i stotine ranjenih.

"U predstojećim danima ćemo pokrenuti koordinisane razgovore u okviru Minsk grupe i pokušati da razjasnimo šta je izazvalo najnoviju eskalaciju, ko je odgovoran za to i kako da pronadjemo izlaz iz otvorenog sukoba", izjavio je danas jedan zvaničnik Jelisejske palate, preneo je Rojters.

Peskov: Rusija želi prestanak sukoba oko Nagorno-Karabaha

Rusija želi da prestanu sukobi između jermenskih i azerbejdžanskih snaga oko regiona Nagorno-Karabah, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Obraćajući se novinarima tokom konferencijskog poziva, Peskov je rekao da je Moskva u neprestanom kontaktu sa vlastima u Turskoj, Jermeniji i Azerbejdžanu, preneo je Rojters.

Kremlj je siguran da izjave o mogućoj vojnoj podršci Azerbejdžanu i Jermeniji u svetlu nedavne eskalacije u Nagorno-Karabahu samo dolivaju ulje na vatru i da bi strane trebalo nagovoriti da se vrate političkom i diplomatskom načinu postizanja rešenja, rekao je portparol Kremlja, preneo je TASS.

"Kremlj pre svega polazi iz premisa da neprijateljstva i vatru treba zaustaviti što pre", istakao je Peskov.

On je rekao da izjave o bilo kakvoj vojnoj podršci ili vojnim akcijama definitivno dolivaju ulje na vatru i da se Rusija protivi i ne slaže sa tim. "Pozivamo sve zemlje, posebno naše partnere poput Turske,

da učine sve što je moguće kako bi ubedle suprotstavljene strane da prekinu vatru i vrate se mirnom rešavanju ovog dugotrajnog sukoba politickim i diplomatskim sredstvima", naglasio je Peskov.

Pompeo pozvao Jermeniju i Azerbejdžan da zaustave sukobe

Američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao je danas Jermeniju i Azerbejdžan da prekinu neprijateljstva oko regiona Nagorno-Karabah.

Pompeo je tokom posete Kritu rekao da je o sukobima razgovarao sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Dendiasom, preneo je Rojters.

"Ministar spoljnih poslova i ja pozabavili smo se sukobom u Nagorno-Karabahu, gde obe strane treba da zaustave sukobe, rade sa kopredsedavajućima Grupe iz Minska i vrate se na suštinske pregovore što je pre moguće", kazao je Pompeo.

Grupu iz Minska osnovala je Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) početkom 90-ih da podstaknite rešavanje sukoba. Grupom predsedavaju Francuska, Rusija i Sjedinjene Američke Države.

Duma poziva Jermeniju i Azerbejdžan da se vrate pregovorima

Državna duma Rusije pozvala je danas sukobljene strane u azerbejdžanskoj oblasti s većinskim jermenskim stanovništvom Nagorno-Karabah da se vrate pregovorima i izražavaju spremnost da budu posrednici u stabilizaciji situacije.

U saopštenju Dume ističe se da je neophodan momentalni prekid vatre, sprečavanje eskalacije konfrontacije u regionu i ukazuje da ne postoji alternativa rešavanju situacije mirnim putem.

"Poslanici Državne dume pozivaju strane da se što pre vrate pregovaračkom procesu i spremni su da pruže posredničku pomoć u stabilizaciji situacije“, navodi se u saopštenju.

Ruski poslanici su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog naglog zaoštravanja situacije u Nagorno-Karabahu, koja je dovela do brojnih ljudskih žrtava, i odlučno osuđuju primenu sile sa obe strane, prenosi Sputnjik.

Saopštenje Državne dume biće prosleđeno predsedniku Rusije, vladi Rusije, parlamentima Azerbejdžana i Jermenije, kopredsedavajućim Minske grupe OEBS-a, Interparlamentarnoj uniji, Parlamentarnoj skupštini ODKB, Interparlamentarnoj skupštini zemalja-učesnica Zajednice nezavisnih država, Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope i Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Posle jermenskog i ambasador Azerbejdžana u ruskom MIP-u

Azerbejdžanski ambasador u Jermeniji Polad Bulbuloglu izjavio je da je tokom sastanka u ruskom ministarstvu spoljnih poslova razgovarao o sprečavanju sukoba između azerbejdžanske i jermenske dijaspore.

"Sastali smo se sa zamenikom ministra spoljnih poslova Rusije Andrejem Rudenkom i prvim zamenikom ministra spoljnih poslova Aleksandrom Gorovim", rekao je Bulbuloglu dodajući da je upoznat sa tim da su se oni danas sastali sa njegovim jermenskim kolegom.

"Pozvali su me da ponovo kontaktiramo našu dijasporu i azerbejdžanske građane koji žive ovde. Vlasti su zatražile da sprečimo ponavljanje julskih događaja zbog eskalacije u Nagorno-Karabahu", rekao je izaslanik.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva