:

:

TV Most

Foto: T a n j u g

clock

Decembar 01, 2021   10:18

0

53

Evropski ogranak SZO: Omikron se ne može zaustaviti

Budući koordinator Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za vanredne situacije u Evropi, Austrijanac Gerald Rokenšaub, smatra da se stari kontinent ne može zaštiti od omikron soja.

"Neće se moći 100 odsto zaustaviti", naglasio je Rokenšaub u intervjuu agenciji APA.

Prema njegovim rečima dalje širenje zavisi od delovanja mera karantina.

Kaže da bi drakonska ograničenja u putovanju mogla imati negativne efekte na brzo otkrivanje novih sojeva, pošto bi pogođene zemlje mogle oklevati sa prijavom zbog posledica.

Rokenšaub, koji od 1. februara preuzima novu dužnost, a aktuelno je u Albaniji u kancelariji SZO, ukazuje da je omikron dospeo u njegovu nadležnost, jer je taj soj već prisutan u regionu koji pokriva.

Istovremeno navodi da je trenutno prerano za ocenu omikrona. "Postoji razlog za obazrivost, ali ne i za paniku", podvukao je on.

Rokenšaub, govoreći o Austriji, rekao je da je veoma žalosno pratiti situaciju.

On je kritikovao da su pod pritiskom građana ukinute sve mere istovremeno, dodajući da je to doprinelo aktuelnoj situaciji.

Dok smatra lokdaun dobrom merom, na obaveznu vakcinaciju, koju planira da uvede Austrija od 1. februara, gleda uzdržano.

Prema njegovim rečima obavezna vakcinacija može biti tek poslednja mera, nakon što su iscrpljene sve ostale.

Kada je reč o vakcinama, Rokenšaub je pozvao zemlje donatore da doniraju doze sa dužim rokom trajanja, kako bi se sprečilo uništavanje vakcina kao što je bio slučaj u Bosni i Hercegovini sa delom donacije iz Austrije.

Izvor: T a n j u g

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva