:

:

TV Most

clock

Januar 29, 2020   13:28

0

234

Evropski parlament danas glasa o izlasku Velike Britanije iz EU

Evropski parlament danas bi trebalo da potvrdi Sporazum o Bregzitu, izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, dok će Ujedinjeno kraljevstvo za EU i zvanično postati treća zemlja u ponoć, 31. januara. Glasanje na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Briselu poslednji je korak pred izlazak Britanije iz Unije. U pitanju je ceremonijalno glasanje kome u Briselu pridaju "istorjski karakter".

Glasanje o izlasku prve zemlje iz EU zakazano je za 18 časova, a prethodiće mu debata evropskih poslanika o Sporazumu o Bregzitu. Evropski parlament je za 1. februar planirao i ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije koja se pored zastava drugih 27 država članica nalazi ispred sedišta Parlamenta u Briselu.

Britanska zastava će biti uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske istorije koji se nalazi u neposrednij blizini Evropskog parlameta u Briselu. Izlaskom Velike Britanije iz EU promeniće se sastav i brojnost Evropskog parlamenta koji će sa 751 pasti na 705 poslanika. Odlaskom 73 britanska poslanika, 27 mesta će popuniti poslanici iz 14 drugih zemlja članica, dok će 46 mesta ostati da sačeka predstavnike mogućih budućih zemlja članica.

Izvor: Танјуг

BregzitEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva