Evropski parlament podržao predlog rezolucije o Bregzitu

:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2019   14:32

0

70

Evropski parlament podržao predlog rezolucije o Bregzitu

Evropski parlament je podržao predlog rezolucije o Bregzitu kojim se omogućava odlaganje britanskog izlaska, ali i naglašava da će u slučaju izostanka dogovora Britanci morati da poštuju svoje finansijske obaveze prema Evropskoj uniji.

Evroparlamentarci su sa 544 glasova "za" i 126 glasova "protiv" podržali predlog rezolucije u kojoj piše da je u interesu i Londona i Brisela da se Bregzit sprovede na uređen način, prenosi Hina.

Parlament podržava odlaganje izlaska, ali samo ako će se održati opšti izbori ili novi referendum, opozvati član 50 ili prihvatiti sporazum o povlačenju.

U slučaju izostanka dogovora neće biti prelaznog perioda, niti će se postizati "mini sporazumi" kako bi se ublažile posledice izlaska bez sporazuma.

To će biti moguće samo kada Ujedinjeno Kraljevstvo bude poštovalo građanska prava, finansijsku odštetu razlaza i sporazum iz 1998. godine koji je ukinuo tvrdu granicu između dve Irske.

Finansijska obaveza Britanaca prema Evropskoj uniji važiće i u slučaju izlaska bez dogovora, upozorava se u predlogu rezolucije.

U predlogu piše i da će temeljne opcije Britanaca u slučaju takozvanog bekstopa, mehanizma za izbegavanje povratka tvrde granice na Irskom ostrvu, ostati iste, bez obzira na to ko će voditi vladu u Londonu.

Parlament naglašava i da bekstop podržava većina stranaka u severnoirskom parlamentu, a da nedavne ankete pokazuju da to mišljenje deli i većina stanovnika tog dela Britanije, prenosi Hina.

U rezoluciji je istaknuto i da se Brisel strogo protivi suspenziji britanskog parlamenta.

Junker: Nisam emotivno vezan za bekstop 

Odlazeći predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je na raspravi uoči glasanja u Strazburu rekao da je sa Borisom Džonsonom vodio prijateljske, konstruktivne i pozitivne razgovore.

Junker smatra da postoji stvaran rizik izlaska bez dogovora, ali da je moguće postizanje sporazuma.

Rekao je i da je Džonsonu poručio da nije "emotivno vezan" za bekstop, već za ciljeve koje treba postići tim mehanizmom, ali da britanska vlada nije ponudila alternativno rešenje za pitanje irske granice.

"Dok se to ne dogodi, ne mogu reći da ima napretka", zaključio je Junker.

Faraž: Unija strahuje jer će Britanija postati bogatija

Najdžel Faraž, jedan od najistaknutijih zagovornika Bregzita rekao je da će se najverovatnije postići sporazum o bekstopu na evropskom samitu 17. oktobra, ali da je sporazum koji je s Briselom postigla bivša premijerka Tereza Mej loš za Britance.

"Ostaćemo zatočeni pod evropskim pravilima", rekao je Faraž i dodao da se EU boji britanskog izlaska iz Carinske unije jer strahuje da će njegova država nakon toga postati bogatija.

"Dobro je da prave buku jer ne mogu u svom parlamentu"

Predstavnik liberala Gaj Ferhofšstat rekao je da je dobro da stranka Bregzit i Najdžel Faraž mogu da prave buku tokom rasprave, jer više ne mogu u svom parlamentu.

"Usput, tamo nisu ni izabrani", dodao je Ferhofšstat.

Finska ministarka za evropska pitanja Titi Tupurainen, predstavnica države koja trenutno predsedava Unijom, na raspravi je rekla da je izlazak bez sporazuma "najverovatniji scenario", što su aplauzom pratili britanski zastupnici stranke Bregzit.

Predsednik Evropske narodne stranke Manfred Veber je rekao da je Bregzit "glup" i da je pokazao stanovnicima Unije prednosti saveza.

"Pobornici Bregzita tvrdili su da će donji dom britanskog parlamenta preuzeti kontrolu, a sad su ga suspendirali", rekao je Veber.

Izvor: Танјуг

EUEvropski parlamentBregzitJunker
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva