:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

April 02, 2020   17:04

0

50

Evropski parlament zbog krize vanredno zaseda 16 i 17. april

Evropski parlament će u cilju usvajanja mera za borbu protiv pandemije KOVID19 vanredno zasedati 16 i 17. aprila, najavljeno je u Briselu.

 

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli i lideri političkih grupa zakazali su preko video konfrencije vanredno plenarno zasedanja Parlamenta kako bi se razgovaralo i glasalo o koordinisanim akcijama EU u borbi protiv pandemije KOVID-19 i njenih posledica.
Glasanje će se i ovoga puta, zbog mera preduzetih u cilju suzbijanja širenja korona virusa, odvijati daljinski putem pri čemu će evroparlamenatrci moći preko internta da šalju svoje glasove.
Evropske procedure predviđaju da mere koje predlažu Evropska komisija i Savet EU moraju dobiti ”zeleo svetlo” parlamentarca pre stupanja na snagu.
U Evropskom parlamentu kažu da će biti spremni da glasaju o svim zakonodavnim ili budžetskim predlozima koje je pripremila Evropska komisija u cilju borbe za zaustavljanje širenja zaraze i ublažavanje naknadnih posledica pandemije.
Čelnici političkih grupa u EP izrazili su takođe i zabrinutost zbog hitnih mera koje su nedavno usvojila Mađarska, a koje se odnose na upravljnaje zemljmom tokom vanrednog stanja.
Većina grupa zatražila je od Evropske komisije da procene situaciju u Mađrskoj i razmotre aktiviranje člana 7 Ugovora o Evropskoj uniji koji bi omogućio zaštitu osnovnih evropskih vrijednosti u slučaju njihovog kršenja od strane zemalja članica.
Protiv Mađarske je unutar EU već ranije je pokrenuta procedura na osnovu Člana 7, a zbog problema u oblasti vladavine prava.
Procedura do sad nije dovela do moguće suspenzije prava glasa Mađarske u okvirima odlučivanja unutar EU.

Izvor: Танјуг

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva