:

:

TV Most

clock

Februar 17, 2021   18:03

0

151

Evropski sud tražio od ruske vlade da oslobodi Alekseja Navaljnog

Evropski sud za ljudska prava zatražio je od ruske vlade da pusti na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Suda.

Povodom odluke Evropskog suda za ljudska prava kojom se od vlade Rusije traži momentalno pušanje na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, iz sedišta tog suda u Strazburu navode da je Navljni prijavu u vezi sa njegovim pritvorom i zahtev za puštanje na slobodu podeneo 20. januara 2021. godine.

Dodaje se da je Sud dan kasnije zatražio od vlade Rusije da dostavi dodatne informacije o mogućem postojanju rizika po život Alekseja Navaljnog, u svetlu navoda o pokušaju atentata na njega hemijskim oružjem i nepronalaženju počinilaca od strane ruskih vlasti.

Sud je od zvanične Moskve zatražio i informacije o merama koje se preduzimaju u cilju zaštite života Navaljnog u zatvoru kao i o usklađenosti uslova njegovog zadržavanja i tretmana u odnosu na evropske standarde.

"Na dan 26. januara Vlada je odgovorila da je podnosilac prijave smešten u pravilno čuvanom objektu i da je njegova ćelija bila pod video nadzorom. Opisali su uslove u ćeliji i naglasili da podnosilac prijave ima pristup elektronskim komunikacijama preko zatvorskog sistema. Bilo mu je dozvoljeno da telefonira, a u nekoliko navrata su ga posećivali njegovi advokati i članovi javne komisije za nadzor", stoji u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava.

Aleksej Navaljni je 3. februara u novom podnesku Sudu konstatovao da ruska vlada nije u mogućnosti da pruži dovoljne mere zaštite za njegov život i zdravlje.

"Uzevši u obzir priorodu i obim rizika po život Alkeseja Navaljnog, kako i ukupne okolnosti njegovog trenutnog pritvora, Evropski sud za ljudska prava je 16. februara naložio Vladi Rusije da pusti podnosioca prijave, Alekseja Navaljnog uz napomenu da se ova mera primenjuje sa trenutnim dejstvom", zaključuje se u Strazburu.

Ruski ministar pravde: Zahtev o oslobađanju Alekseja Navaljnog bez presedana

Konstantin Čujčenko, ruski ministar pravde ocenio je da je zahtev Evropskog suda za ljudska prava za puštanje na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog bez presedana, dodajući i da je to neizvodljivo, jer nema pravnu osnovu.

Konstantin Čujčenko je naveo da je zahtev Evropskog suda za ljudska da pusti na slobodu ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, bez presedana iz više razloga.

"Prvo, to je jasno i očigledno mešanje u sudsku vlast suverene države", istakao je Čujčenko, prenosi Tas.

Drugo, ovaj zahtev je neosnovan i nezakonit, jer ne sadrži niti jednu činjenicu, niti jednu pravnu normu koja bi omogućila sudu da donese takvu presudu, rekao je ruski ministar pravde.

Treće, ovaj zahtev je suštinski neizvodljiv, jer, prema ruskom zakonu, ne postoje zakonski osnovi za puštanje ove osobe iz pritvora, naglasio je Čujčenko.

Rusija se neće povinovati presudi Evropskog suda za ljudska prava o hitnom puštanju na slobodu Navaljnog, u skladu sa ruskim ustavom, izjavio je zamenik predsednika državne Dume, Petar Tolstoj.

On je podsetio da ruski ustav sada ima klauzulu koja predviđa da Rusija ispunjava svoje međunarodne obaveze, ali politizovana tumačenja međunarodnih tela, poput Evropskog suda za ljudska prava prema Rusiji neće biti poštovana, ako su u suprotnosti sa osnovnim zakonom.

Izvor: RTS

RusijaAleksej NavaljniEvropski sud za ljudska prava
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva