:

:

TV Most

clock

Oktobar 29, 2021   21:36

0

122

Evropskom parlamentu dosta čekanja, tužba protiv Evropske komisije zbog Poljske

Zbog neuspeha da iskoristi mehanizam sankcija protiv država članica koje krše pravila, poput Poljske, Evropski parlament tužio izvršni ogranak EU, Evropsku komisiju.

Mehanizam uveden krajem 2020. godine omogućava EU da uskrati finansiranje državama članica za koje Brisel utvrdi da krše načelo vladavine prava.

Na vrhu crne liste EU su vlasti Poljske, čija je konzervativna vlada usvojila niz odluka koje Brisel smatra neprihvatljivim, među kojima je prst u oko bilo prošlogodišnje ukidanje abortusa.

Dodatno dolivanje ulja na vatru bila je i jučerašnja odluka Vlade Poljske da odbaci presudu prema kojoj ta zemlja mora da plaća milion evra dnevno jer nije suspendovala disciplinsku komoru tamošnjeg Vrhovnog suda, smatrajući je ucenom.

Nakon zahteva predsednika Evropskog paralemnta Davida Marija Sasolija, pravna služba parlamenta podnela je Evropskom sudu pravde tužbu protiv Evropske komisije zbog neuspeha da primeni Uredbu o uslovljavanju.

Uredba, koja je usvojena prošlog decembra, dozvoljava EU da obustavi plaćanja iz budžeta EU državama članicama u kojima je vladavina prava ugrožena.

Međutim, Komisija se do sada uzdržavala od njegove upotrebe. Parlamentarni odbor za pravna pitanja je stoga preporučio preduzimanje pravnih radnji.

"Kao što je traženo u parlamentarnim rezolucijama, naša pravna služba je podnela tužbu protiv Evropske komisije zbog neprimenjivanja Uredbe o uslovljavanju Sudu pravde", naveo je Sasoli.

"Očekujemo da će Evropska komisija delovati na dosledan način i ispuniti ono što je predsednica EK Usrula fon der Lajen izjavila tokom naše poslednje plenarne rasprave o toj temi. Reči se moraju pretvoriti u dela", naglasio je Sasoli.  

Izvor: RTS

EUPoljska
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva