:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2021   16:14

0

143

Fabrici: Digitalizacija - karika koja povezuje reforme

Digitalizacija je kao karika koja povezuje reforme, a Srbija treba digitalnu reformu prihvati i usmeri je u pravom pravcu, kaže šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i navodi da Srbija ima jak IT sektor.

Na panelu posvećenom digitalizaciji “Zajedno za digitalnu ekonomiju”, u okviru predstavljanja 13. Sive knjige NALED-a, Fabrici je naglasio da su digitalizacija i zelena agenda prioriteti u EU, zajedno sa finansijskim planom za narednih sedam godina.

“Oko 60 do 70 odsto trgovine i investicija u Srbiji dolaze iz EU. Što više Srbija ulaže u svoju zelenu politiku i politiku digitalizacije, više se uklapa u plan ekonomskih reformi”, poručio je Fabrici.

Naveo je da digitalizacija pomaže pristupanju u EU i unapređenju poslovnog okruženja u Srbiji i istakao velike ušstede koje donosi i digitalizacija i zelena reforma.

Fabrici je rekao da EU nastavlja da pruža podršku Srbiji na njenom putu ka Uniji, i naveo da se očekuje da Ekonomski investicioni pan za Zapadni Balkan mobiliše od 25 do 28 milijardi u ovom region za narednih sedam godina.

“Pošto Evropa raste, Srbija treba da nastavi da raste sa EU”, poručio je Fabrici.

Naveo je da su digitalizacija i zelena agenda glavni pokretači ekonomskog razvoja, a da Srbija dosta radi i na regionalnom tržištu i na tome da se region Zapadnog Balkana učini privlačnijim za investicije.

“Mnoge od preporuka NALED-a su i naše preporuke, i one su veoma korisne”, rekao je Fabrici.

Naveo je i da reforma javne uprave otvara put Srbiji ka pristupanju EU i ocenio da je potrebno redizajniranje odnosa između institucija i poslovnog okruženja i građana.

Naglasio je da je važno ponuditi građanima usluge, koje su i pitanje efikasnosti i smanjenja nepotrebnih administrativnih procedura.

Fabrici je govorio o važnosti digitalizacije u mnogim drugim oblastima.

Izvor: Танјуг

FabriciNALEDdigitalizacija
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva