:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Novembar 13, 2020   12:22

0

137

Fabrici: Intermodalni terminal za bolje povezivanje Srbije sa EU

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da će Intermodalni terminal u Batajnici, čija izgradnja počinje danas, doprineti boljem povezivanju srpskog tržišta sa regionalnim i evropskim, smanjiti transportne troškove i smanjiti zagađenje.

Uoči postavljanja kamena temeljca za izgradnju terminala, Fabrici je rekao da je EU za taj projekat izdvojila 15,5 miliona evra bespovratnih sredstava, što, kaže, više od 90 odsto vrednosti projekta.

Fabrici je istakao da će taj terminal smanjiti, pre svega, transportne troškove i dodao da je udeo logističkih troškova u ceni proizvoda u EU na nivou 10 do 12 odsto, dok je u Srbiji do 20 odsto.

To je, kaže, posledica zastarele transportne logistike u našoj zemlji.

"Unapređenjem transportne poveznosti mi smanjujmeo troškove, povećavamo konkurentnost Srbije i unapređujemo socijalno-ekonomske standarde", rekao je Fabrici.

Pored toga, dodaje on, terminal će otvoriti nova radna mesta, direktno će, kaže, biti zaposleno 28 ljudi, a indirektno hiljadu.

Naveo je da će novi termnal omogućiti osam puta veći pretovar u Srbiji, jer će, dodaje, na njegovom prostoru dolaziti kontejneri sa Jadranskog mora, Egejskog mora...

Trenutni pretovarni kapaciteti u Srbiji su, ističe Fabrici, 10.000 kontejnerskih jedinica, dok će se sa novim Intermodalnim terminalom taj broj popeti na 80.000.

Fabrici je istakao da je 2015. godine EU izdvojila milijardu evra bespovratne pomoći za modernizaciju transportne i energetske infrastrukture i povezivanje Srbije i Zapadnog Balkana sa EU.

"U 2020. godini, Srbija je najveći primalac sredstava iz fondova za povezivanje i do sada je dobila 200 miliona evra bespovratne pomoći za šest velikih investicionih projekata. Intermodalni terminal je jedan od tih šest projekata", ukazao je Fabrici.

On je, dodaje, rezultat rada i saradnje između EU, nacionalnih i lokalnih vlasti.

Najavio je da će biti još novca iz EU, kroz Investicioni program za Zapadni Balkan, koji je u oktobru usvojila Evropska komisija, za nove velike investicione projekte.

Izvor: Танјуг

FabriciEUintermodalni terminal
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva