:

:

TV Most

Foto: Танјуг

clock

Jul 15, 2021   14:01

0

124

Fabrici: IPA fondovi u službi što bržeg integrisanja u EU

IPA pretpristupni fondovi služe tome da se pomogne Srbiji da postigne određene reforme, ciljeve i da što pre, a ne što kasnije postane članica EU, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Govoreći na konferenciji o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji, pod nazivom "Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu", Fabrici je podsetio da je u okviru IPA 2 za sedam prethodnih godina Srbiji dato 1,5 milijardi evra bespovratnih sredstava, a da se planira da je korz IPA 3 za period od 2021 do 2027. opredeljeno 14 milijardi evra bespovratnih sredstava za region Zapadnog Balkana.

"IPA fondovi su važna stvar, moćan alat koji pruža Srbiji i drugim zemljama u regionu koje su u pristupnom procesu, finansijsku podršku najboljeg tipa", kazao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, kada je u pitanju IPA 2, EU se posebno usredsredila na dve oblasti u našoj zemlji - vladavinu prava i privredni razvoj.

Na oblast vladavine prava išlo je 40 odsto sredstava od ukupnog iznosa, kazao je Fabrici i dodao da Unija pomaže Srbiji da rekonstruiše i izgrađuje nove sudske zgrade, kao i da finansira obuke sudija, tužilaca, ali i daju mogućnost predstavnicima građanskih društava, manjina, medijima sa ciljem da se u Srbiji ostvari pluralistično društvo.

"Sarađujemo sa Vladom i institucijama da ubrzamo procese po tim pitanjima. Radi se na pravi način", kazao je.

Kada je reč o prazvoju privrede, Fabrici navodi da je, takođe, 40 odsto od ukupnih sredstava opredeljeno za to i ističe da privreda danas nije samo ono što nam kaže BDP, već da je to održivost, inkluzivnost, pitanje zelene agende.

"Očigledno je da Srbija privredno raste i pokazala se otporna tokom krize pandemije virusa korona u smislu da su temelji ekonomije u Srbiji snažni", naglasio je Fabrici dodajući da privredu treba i dalje osnaživati i to možda kroz inovacije.

U tom smislu, navodi, Srbija je opredelila dosta svojih resursa inovativnosti, a EU joj je pomogla da uspostavi Fond za inovacije.

Takođe, Fabrici kaže i da se naša zemlja uključila u dosta evropskih projekata koji pomažu Srbiji da ima zdravu, otpornu privredu, ali i da može da se uključi u nove izvore razvoja poput zelene privrede.

Za hitne, odnosno vanredne situacije iz IPA 2 je opredeljeno 20 odsto ukupnih sredstava, a naša zemlja je, kako je ispričao Fabrici, za poplave 2015. godine dobila 89 miliona evra, za suočavanje sa migrantskom krizom 100 miliona i za vreme pandemije virusa korona 67 miliona evra.

Kada je reč o IPA 3, Fabrici kaže da je naglasak na investicionom planu za Zapadni Balkan.

"To je ambiciozan projekat i za ceo region će biti opredeljeno 14 milijardi bespovratne pomoći što bi trebalo da privuče barem još toliko povoljnih sredstava domaćih i stranih investitora u narednom periodu. Ideja je da se region približi Uniji i da se prevaziđe privredni jaz između Unije i Zapadnog Balkana", ispričao je Fabrici.

Izvor: Танјуг

FabriciIPA fondoviEU
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva