:

:

TV Most

clock

Novembar 11, 2020   20:24

0

149

Fabrici: Maksimalna podrška EU u sprovođenju sporazuma

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je večeras da sporazumi koji su potpisani u utorak u okviru "mini Šengena" predstavljaju veliku političku obavezu u pogledu reformi, dodajući da će EU maksimalnom podrškom pomoći u njihovom sprovođenju koje mora biti okončano za tri do četiri godine.

Sporazumi, kako je podsetio Fabrici u emisiji 'Oko' na RTS, predviđaju da se poboljašaju veze, da se ne čeka na granicama, da se priznaju diplome, da postoji mogućnost ulaganja i da ljudi iz jedne zemlje mogu da rade u drugoj.

Brisel će pomoći regionu da se približi EU, rekao je Fabrici, dodajući da je potrebno da se sprovedu određene reform

e kako bi se oslobodilo devet milijardi evra sredstva EU za izgradnju infrastrukture, stvaranje održivog razvoja regiona i uvođenje širokopojasnog Interneta, predviđenih sporazumima.

Među reformama koje je neophodno sprovesti je smanjenje čekanja na granicama, kao i tehničko pitanje papira i carine, precizirao je Fabrici.

Na pitanje da li su sporazumi koji su potpisani u utorak priprema za integraciju regiona u EU, Fabrici je rekao da će oni pomoći regionu u priključivanju EU.

''Mislim da će stvaranje i zaokruživanje unutrašnjeg tržišta pomoći regionu da se priključi EU...ne bih rekao da EU nije spremna da to prihvati, to je deo ekonomskog procesa i ekonomske reforme. Ono što je potpisano juče, mi to zovemo jednim osnovnim blokom na putu ka EU...'', rekao je Fabrici.

Region zapadnog Balkana je u velikoj meri povezan sa EU, tako da se na osnovu toga mora raditi kako bi se povećala ta povezanost, a tome će, kako je naveo Fabrici, doprineti upravo regionalno povezivanje zemalja koje teže ulasku u EU.

Fabrici je podsetio da je i samom stvaranju EU prethodilo ekonomsko povezivanje budućih članica.

Memorandum o razumevanju i saradnji između Srbije, Severne Makedonije i Albanije o saradnji u borbi protiv kovida 19 i međudržavni Sporazum između Srbije i Albanije o slobodnom kretanju građana sa ličnim kartama, potpisani su u utorak na onlajn skupu zemalja članica "mini Šengena".

Izvor: RTV, T a n j u g

Sem FabriciEUmini ŠengenSrbijaZapadni Balkan
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva